Apposet ei ole kenties syksyn sesonkiherkku, mutta viime päivissä onkin ollut enemmän kesäistä fiilistä kuin syysmeinikiä. Apposia taitaa olla enää harvassa paikassa tarjolla, mutta minä löysin niitä vielä Tammisaaren torilta ollessani Länsi-Uusimaa kierroksella. Seuraavana päivänä heitin kesäherkut kattilaan.
Apposet eli keitetyt herneet ovat herkullista naposteltavaa voisulan kanssa. Kypsä herneenpalko kastetaan voisulaan ja sitten vain kypsät herneet vedetään hampaiden välistä suuhun. Nam, pieni hyppy hetkeksi takaisin kesään!
Apposet eli keitetyt herneet
2 l herneitä (sokeriherneitä)
3 l vettä
2-3 rkl suolaa
Lisäksi: voisulaa
Valmistus:
Keitä herneet kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, noin 10 minuuttia. Valuta lävikössä ja nauti voisulan kera.
Haaveilin kanssa, että olisin tehnyt apposia kasvimaan viimeisista herneistä. Ne olivat kuitenkin niin yli, että piti riipiä ja laittaa pestoon. Pitääpä tähtäillä torimyyjien kojuja!
Viimeiset apposet menossa, mutta vielä varmaan ehtii. Eiköhän joltain torikauppiaalta löytyne. 🙂
Voi, nämähän on oikein herkkujen herkkua ! Olen mielestäni joskus kuullut, että näitä olisi keitelty aikoinaan saunan padassakin isommalle joukolle 🙂
No sellaisiin hernekekkereisiin minäkin lähtisin oitis mukaan. 🙂