Kylmäsavulohipiirakka on herkullista joulun ajan illanistujaisiin glögin seuraksi, kuten monet muutkin suolaiset piirakat ja mukavaa vaihtelua vaikka perinteisille tortuille – tai niitä voi sitten olla makeana versiona lisänä.
Kylmäsavulohipiirakassa on ihan perinteinen piirakkapohja, mutta vähän spelttiä laitoin joukkoon. Pohjan voi siis tehdä myös vain vehnäjauhoilla tai halutessaan oikaista esimerkiksi kaupan voitaikinalla. Täyte on herkullisen mehevä, kun siellä on perunaa ja purjoa kalan kaverina. Pipajuuri antaa kokanisuuteen mukavan pikantin lisän.
Valmis piirakka saa juhlavamman jouluasun, kun piirakkapalan viimeistelee lautasella mädillä, ranskankerman nokareella, sipulilla ja kurpitsansiemenillä. Ja makoisat extraherkut nostavat myös piirakan pari astetta
entistä herkumman makuiseksi makupalaksi!
Kylmäsavulohipiirakka
Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl vehnää ja 1 dl täysjyväspeltti)
ripaus suolaa
1 kananmuna
3 rkl kylmää vettä
täyte:
rypsiöljyä
purjon valkoinen osa hienonnettuna
2-3 keitettyä perunaa viipaloituna
150 g kylmäsavulohta siivuina
2 kpl kananmunia
1 dl kuohukermaa
1 dl ranskankermaa
1 rkl tuoretta piparjuurta kuorittuna ja raastettuna
1 tl kuivattua tilliä
1 rkl sitruunanmehua
100 g juustoraastetta esim. mustaleima
suolaa ja pippuria
päälle: tilliä ja rucolan versoja
lisäksi lautasella: mätiä, ranskankermaa, pikkelöityä sipulia, paahdettuja kurpitsansiemeniä
Valmistus:
1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
2. Nypi voi, jauhot ja suola hyvin sekaisin. Lisää kananmuna ja vesi sekä vaivaa nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita lepäämään puoleksi tunniksi jääkaappiin.
3. Kauli kahden leivinpaperin välissä tai levitä taikina käsin voidellun piirakkavuoan pohjalle. Laita päälle leivinpaperi ja kippaa päälle painoksi kuivia herneitä. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Ota leivinpaperi ja herneet pois.
4. Kaada pannulle tilkka öljyä ja kuullota purjo.Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä paistettu purjo esipaistetun piirakan pohjalle. Sitten perunat ja kylmäsavulohi.
5. Sekoita kulhossa munat, kerma, ranskankerma, piparjuuri, sitruunanmehu, suola ja pippuri. Kaada seos päälle ja ripottele juustoa pintaan.
6. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
7. Leikkaa hieman jäähtynyt piirakka annospaloiksi ja nosta haluamasi herkut päälle.
Kylmäsavulohi on niin hyvää! Kiitos reseptistä ♡ Mukavaa joulun odotusta!
Se on tosi herkullista!😋 Mukavaa viikonloppua ja joulun odotusta Tarja!