Tänä kesänä grillataan kuvepaistia eli bavettea

Bavette
Grillasimme ensimmäistä kertaa mureaa kuvepaistia, mutta takuuvarmasti emme viimeistä kertaa. Kuvepaisti eli ranskalaisittain bavette tai englanniksi flank steak on mielettömän maukasta lihaa, joka valmistuu grillissä noin viidessä minuutissa.

Kävin taannoin mieheni kanssa lounaalla ravintola Pastiksessa, jossa mielenkiintoni heräsi ensimmäisen kerran bavetteen. Ranskalaistyylisessä bistrossa kuvetta kutsutaan baveteksi. Silloin himoitsin mieheni annosta. Roseen värinen liha näytti niin taivaallisen hyvältä leikopapujen ja punaviinikastikkeen kera, että sinänsä herkullinen nieriäannokseni tuntui aivan lattealta, koska mielenkiintoni oli täysin keskittynyt vastakkaiselle lautaselle.

Ilokseni yksi Ravintola Pastiksen omistajista, keittiömestari Henri Alen kirjoittaa Hesarin ruokasivuille reseptivinkkejä. Viimeisessä Hesarissa oli hänen grillausohjeita ja sieltä tuli kuvepaisti jälleen vastaan, siispä sitä kokeillaan nyt.

Kuvepaistia ei saa joka marketista, mutta Hakaniemen halli on aina hyvä osoite liha- ja kalaostoksille. Paistia löytyikin heti Reinin lihalta. Harmikseni liha ei ollut suomalaista, vaan tulee Australiasta saakka. Liha oli siitä huolimatta kuitenkin erinomaista ja mureaa, kuten lihakauppias minulle vakuutti.

Reinin lihalta on mahdollista tilata myös kotimaista kuvepaistia, kun on vain ajoissa liikkeellä. Tilausaika on noin 2-3 viikkoa. Suomessa kuvepaisti päätyy usein jauhelihaksi, kun kysyntää ei ole. Jollei tänä kesänä sitten puhkea kuvepaisti-buumi? Australialaisen kuvepaistin kilohinta oli noin 30 €, kotimaisen lihan kilohintaa en tullut kysyneeksi.

Coleslaw

Tein lihan kylkeen raikkaan varhaiskaalisalaatin ( coleslaw), joka kuuluu kesän suosikkisalaatteihini. Lisäksi kokeilin Cafe de Paris- maustevoita lihan päälle. Varhaiskaalisalaatin valmistin omalla tavallani, paitsi tällä kertaa käytin siihen turkkilaista jugurttia. Jugurtin sijasta käytän coleslaw-salaatin valmistukseen vaihtelevasti majoneesia, ranskankermaa tai kermaviiliä. Kaikilla edellä mainituilla onnistuu. Jugurtti on kuitenkin mukavan raikas vaihtoehto verrattuna esimerkiksi majoneesiin.

Hesarin ohjeessa maustevoita oli todella iso määrä. Paistimäärä oli 200 g suurempi kuin meillä, mutta silti 500 g maustevoiohje kuulosti liioittelulta. Tein 250 g pötkylän, mutta sekin oli liikaa, koska lapset eivät maustevoista välittäneet. Säädin ohjetta vähän omaan makuuni ja siitä tuli myös näin hyvää. Käytin mausteita vähän runsaammalla kädellä, muutama Alenin mausteista jäi pois ja valmistin voin pari tuntia ennen lihan grillausta. Maustevoin kovettumista nopeutin pakastimessa.

IMG_7339

Hiilillä grillattu bavette ei mieheni mielestä olisi kaivannut edes maustevoita. Se oli jo sellaisenaan taivaallista, mutta minun mielestä maustevoi taas viimeisteli annoksen upeasti. Melkein koko perhe liputti grillatun kuvepaistin puolesta. Tätä halutaan tänä kesänä lisää!

Grillatua kuvepaistia eli bavettea, coleslaw-salaatti ja cafe de paris- maustevoi

600 g naudan kuvepaistia
rypsiöljyä
suolaa ja pippuria

Cafe de paris -maustevoi

250 g voita
1 rkl kuivattua persiljaa
1 tl kuivattua tilliä
2 sardellifileetä
1 rkl tomaattipyrettä
½ rkl dijonsinappia
1 tl kuivattua tilliä
1 hienonnettua valkosipulia
1 tl konjakkia
2 tl Worcestershire-kastiketta
ripaus cayennepippuria
1 rkl tuoretta ruohosipulia
2 rkl sitruunan mehua
1 tl raastettua sitruunan kuorta

Coleslaw:
1 porkkana raastettuna
½ varhaiskaali suikaloituna
2 dl turkkilaista jugurttia
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria

Valmista maustevoi.

Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä. Hienonna sardellit ja silppua ruohosipuli. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella. Pyöritä voi pötköksi kelmun sisälle ja laita kylmään maustumaan ja kovettumaan. ( Mielellään jo edellisenä päivänä.)

Tee seuraavaksi coleslaw- salaatti. Poista kaalista uloimmat lehdet ja puolita se. Huuhtele kaali. Suikaloi kaali ja raasta kuorittu porkkana. Sekoita salaatin joukkoon mausteet ja omenaviinietikka. Lisää jugurtti mukaan. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti.

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön. Poista tarvittaessa kalvot ja sivele pinta kevyesti öljyllä. Pyöräytä myllystä suolaa ja pippuria lihan pintaan. Grillaa lihaa noin 2-3 minuuttia molemmin puolin ja anna vetäytyä folion sisällä muutama minuutti.

Viipaloi liha ohuiksi siivuiksi ja tarjoa cafe de paris maustevoin ja coleslaw-salaatin kera.

Lue myös: Grillattu kuvepaisti chimichurri kastikkeessa ja grillattu flank steak & mansikkasalsa.

Saatat tykätä myös

10 kommenttia artikkeliin ”Tänä kesänä grillataan kuvepaistia eli bavettea

  1. Voi että, joko te olette voineet grillaillakin siellä. Ensimmäisen kerran taisin kuulla tämän nimisestä lihasta, mutta varmaan tulee hyvää grillissä. Olisikohan Tampereen Kauppahallissa vastaavaa. Miten vaan sitten mahtaisi onnistua kaasugrillissä… 🙂

    1. Tampereella tosiaan kannattaa varmasti kysellä kauppahallista tai sitten Stockalta. Eikä sitä ikinä tiedä, jos vaikka löytyisi lähikaupasta. Kaasugrillillä grillaus onnistuu yhtä hyvin, joten se ei ole mikään ongelma. Kuvepaistin voi tehdä myös ilman grilliä. Ensin paistetaan pannulla pinta ruskeaksi ja sitten uuniin 15-20 minuutiksi 200 asteeseen.

  2. Kirkkonummen Citymarketissa oli ihan tarjouksessa tänään iso läjä pakattua kuvepaistia. Oli vieläpä kotimaista. Huomenna grillailen sitä ensimmäisen kerran, kiitos Terhi ruokaideasta!

    1. Kiva kuulla, että löysit kotimaista kuvepaistia. Toivottavasti kotimainen kuvepaisti löytää paremmin tiensä tänä kesänä kauppoihin, eikä suinkaan päätyisi jauhelihaksi. Herkullisia grillaushetkiä Samuli!

  3. Hei! Ostin bavettea ja muutakin lihaa, kuten tomahowkeja, Pelto-Seppälän tilalta Lopen Pilpalasta. En tiedä missä asut, mutta jospa matkan varrelle joskus sattuu.
    Kiitos mielenkiintoisista ohjeista ja mukavaa, aurinkoista loppukesää,
    Anneli
    https://www.facebook.com/peltoseppalantila

    1. Kiitos Anneli hyvästä vinkistä, pidetään mielessä! Asun Helsingissä ja tuon postauksen jälkeen kotimaisen baveten / kuvepaistin saatavuus on täysin muuttunut eli sitä nykyään löytyy vaikka lähimarketista. 🙂 Toki täytyy sanoa, että Hakaniemen hallin Reinin lihan kuvepaistin mureus oli aivan ensiluokkaista ja ihan niin täydellistä ei ole tullut toista vastaan, mutta suositaan silti kotimaista, kun sitä saatavilla. Olisi kiva poiketa tuonne Pelto-Seppäälän tilalle. Mukavaa kesän jatkoa myös sinulle!

  4. Bavettehan ei ole sama asia kuin kuvepaisti eli flank steak. Bavette on flap steak, ja sitä kutsutaan myös butcher’s cutiksi, koska se on pala, jonka teurastaja on usein ottanut itselleen. Bavette sijaitsee flank steakin vieressä.

    1. Kiitos tarkennuksesta. Näin minäkin olen jostain jälkeenpäin lukenut, että siinä onkin pieni ero. Hesarikin tosiaan kirjoittaa myös bavette ts. flank stek eli kuvepaisti. http://www.hs.fi/ruoka/a1398840428823 , koska näin sen kai voi karkeasti kääntää. Täytynee seurata kesän lähetyessä olisiko esimerkiksi hallissa tarjolla sitä ihan oikeaa bavettea. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *