Teriyaki-lohikeitto

Teriyaki-lohikeitto

* Keitto Keittokirja saatu arvostelukappaleena

Keitot ovat mainiota arkiruokaa. Ne ovat terveellisiä, usein edullisia ja mutkattomia valmistaa. Hetkeen en olekaan törmännyt mihinkään mielenkiintoiseen keitto-ruokakirjaan, mutta viime vuoden marraskuussa Jonna Vormalalta ilmestyi inspiroiva Keitto niminen keittokirja. Hän on koonnut tähän kirjaan 40 omaa keittosuosikkiaan, jotka ovat suurimmaksi osaksi vegeä ja suoraan hänen perheen omasta ruokapöydästä.

Olen itsekin intohimoinen keittoihminen ja meilläkin on usein erilaisia keittoja tarjolla. Soppa voisi olla minunkin tavaramerkki. Silti on aina virkistävää kurkistaa jonkun toisen soppakeittiöön ja saada uusia ideoita omaan sopparepertuaariin. Jonna Vormalan kirja sopii kenen keittiöön vain. Kokeneempikin sopankeittäjä saa kirjasta uusia idiksiä ja aloittelija saa tästä hyvän soppa-arsenaalin käyttöönsä + liemien teko oppaan. Ohjeet ovat selkeitä ja helppolukuisia.

Teriyaki-lohikeitto

Kokeilin nyt kirjasta teriyaki-lohikeittoa. Teriyaki-lohi on meidän perheessä myös suosittua, mutta enpä ole ennen ajatellut sitä sopan muotoon. No itseasiassa tässä keitossa ei mitään glaseerata ja nimi saattaa olla siinä mielessä harhaanjohtava, kuten Vormala itsekin sanoo, mutta samaa makumaailmaa keitosta löytää kuin varsinaisesta nimikkoruuasta. Kiva idea siis tämäkin. Ja kun perheessä on nuorisoa, niin nuudelikeitot tekevät aina kauppansa!

Teriyaki-lohikeitto

400 g lohta
1 rkl + ½ dlsoijaa
1 rkl + ½ dl miriniä
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
50 g tuoretta inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
2 rkl sokeria
1 l kanalientä
150 g nuudeleita, esim. soba, ramen tai muna
200 g paksoita
2 dl edame-soijapapuja
2 tl seesamiöljyä
4 tl paahdettuja seesaminsiemeniä

Valmistus:

1. Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Leikkaa sitten kuutioiksi, nosta kulhoon ja sekoita joukkoon ruokalusikkalliset miriniä ja soijaa. Nosta lohi muun valmistuksen ajaksi jääkaappiin marinoitumaan.
2. Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri.
3. Mittaa kattilaan ½ dl soijaa, ½ dl miriniä ja 2 rkl sokeria. Kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Lisää valkosipuli ja inkivääri. Madalla vähän lämpöä ja anna porista noin viisi min.
4. Lisää kanaliemi, kiehauta ja laske vähän lämpöä. Anna liemen poreilla noin 15 min.
5. Keitä sillä välin nuudelit toisessa kattilassa pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtaise nopeasti kylmällä vedellä, jotta kypsyminen pysähtyy.
6. Halkaise paksoit ja huuhtele. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Säästä vihreät osat erikseen.
7. Lisää liemeen edamamet. Keitä pari minuuttia ja lisää paksoi (ei lehtiä) sekä lohi. Kuumenna , mutta älä jatka enää keittämistä.
8. Laita kulhoon nuudeleita ja paksoin vihreitä lehtiä. Nosta teriyaki-lohiliemi päälle.
9. Viimeistele paahdetuilla seesaminsiemenillä ja seesamiöljyllä.

Resepti: Jonna Vormala, Keitto Keittokirja, Otava 2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *