
Sain mahdollisuuden testata Sannan ruokakassi ruokapalvelua joku aika sitten. Maistelimme kolme erilaista ateriaa ja ruoat olivat oikein maukkaita. Yksi annoksista oli kuitenkin ylitse muiden ja se oli tomaattinen pippurituorejuustorisotto ihanan rouhean gremolatan kera, jota olen tehnyt muutaman kerran uudestaan sen jälkeen ja nyt siis taas!

Tämän tomaattirisoton juju on pippurituorejuustossa, joka antaa risotolle mukavaa pientä potkua ja kermaisuutta. Lisäksi tuo pähkinäinen gremolata on aivan täydellinen viimeistelijä. Gremolatan hasselpähkinät tulivat silloin ruokakassin mukana kuorettomina, mutta sellaisia ei taida kaupasta suoraan löytää, joten ne täytyy kuoria itse. Se onnistuu paahtamalla pähkinöitä hetken uunissa ja sen jälkeen kuori lähtee hieromalla helposti irti. Tämä pieni vaivannäkö kannattaa, koska hasselpähkinän kuori on pikkaisen kitkerä. Reseptin raaka-aineita ja mittasuhteita olen hieman viilannut vielä enemmän omaan makuuni istuviksi, mutta aika pitkälti tässä on sama makupaletti kuin alkuperäisessä.

Makoisaa marraskuun alkua!
Tomaattirisotto & hasselpähkinä-gremolata (neljälle)
rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
1 banaanisalottisipuli kuorittuna ja hienonnettuna
3 dl risottoriisiä , esim. arborio
1 dl valkoviiniä
1 prk (400g) säilöttyjä kirskikkatomaatteja
1 tl sokeria
5-6 dl kuumaa kana-tai kasvislientä
100 g mustapippurituorejuustoa
1 dl raastettua parmesaania
(suolaa)
Hasselpähkinä-gremolata
1 ½ dl kuorettomia hasselpähkinöitä
½ ruukkua lehtipersiljaa
1-2 tl luomusitruunan kuorta raastettuna
1 pieni valkosipulinkynsi raastettuna
1-2 rkl oliiviöljyä
suolaa
Lisäksi viimeistelyyn: halkaistuja kirsikkatomaatteja, basilikaa
Valmistus:
1. Tee ensin gremolata. Laita uuni kuumenemaan 175 astetta ja levitä hasselpähkinät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paahda noin 5-10 minuuttia, kunnes näet, että kuori alkaa halkeilemaan. Jäähdytä hetki ja hiero käsin tai talouspaperin/keiitiöpyyhkeen avulla pähkinöistä kuori pois. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai leikkuuterälliseen monitoimikulhoon ja aja karkeaksi kastikkeeksi. Vaihtoehtoisesti voit leikata gremolata ainekset veitsellä pieneksi.
2. Kuumenna kattilassa öljy. Lisää hienonnetut sipulit ja kuullota.
3. Lisää risotto ja sekoittele sen aikaa, että öljy imeytyy riisiin.
4. Lisää viini, sekoittele ja anna viinin haihtua.
5. Lisää kirsikkatomaattisäilyke mehuineen ja sokeri. Sekoittele.
6. Lisää lientä desi kerrallaan, kunnes riisi alkaa olla kypsää. Muista sekoitella mahdollisimman paljon, jos haluat risoton rakenteesta puuromaista. Noin (15-20 min) .
7. Lisää lopuksi tuorejuusto palasina ja parmesaani. Sekoita joukkoon.
8. Tarkista maku. Risoton pitäisi olla nyt puuromaista, mutta riisissä hivenen purutuntuma jäljellä.
9. Tarjoa tomaattirisotto gremolatan kanssa. Annoksen päälle sopivat myös makeat kirsikkatomaatit ja tuore basilika.
Täällä ei ole kaamoksista häivähdystäkään, kun tuijottelee näitä ihania herkkuja ja värien loistoa 😋🤗
Näin on, kyllä tälläisellä väriherkulla helposti harmaus ja pimeys unohtuu!:-)