Vanhan ajan kaalilaatikko

Vanhan ajan kaalilaatikko
Vanhan ajan kaalilaatikko

Viikonloppuna sai nauttia kesäisestä säästä. Grillatut makkarat kera coleslawin maistuivat auringon paistaessa. Arjen koittaessa sateiden mukana saapui vähän syksyistä tunnelmaa. Silloin on tilaus uuniruoalle.

Upea kaalimaan kaunotar sai toistamiseen pääosan roolin. Uuniruokien estradille sai astua pitkän poissaolon jälkeen kaalilaatikko. Kotoisa ja lämmin tunnelma on taattu, kun lautaselle nostaa kaalilaatikkoa puolukkasurvoksen kera. Ruokajuomana toimii parhaiten lasillinen kylmää maitoa.

Toiset tekevät kaalilaatikon ilman munamaitoa, mutta Kananpoikien Bistron vanhan ajan kaalilaatikkoon tulee aina munamaito. Se tuo mielestäni pehmeyttä ja täyteläisyyttä laatikkoon. Riisin korvaan melkein aina kotimaisella ohralla, koska se on ravintorikkaampi ja ekologisempi vaihtoehto.

Kaalilaatikko valmistuu helposti. Alkuvalmisteluiden jälkeen voi heittäytyä muihin hommiin, kun kaalilaatikko muhii muutaman tunnin uunissa.

Kaalilaatikko

½ kg kaalia (kerä- valkokaalia)
1 porkkana
2 dl rikottuja ohrasuurimoita ( tai ohraa tai riisiä)
6 dl vettä
1 rkl liemijauhetta ( esim. Renee Voltaire luomu Lantbuljong)
400 g jauhelihaa
1 sipuli
(1 rkl lipstikan mausteseosta)
meiramia
suolaa ja valkopippuria myllystä
3 rkl siirappia

Munamaito:
3 dl maitoa
2 kananmunaa

Keitä ohrasuurimot liemivalmisteella tai suolalla maustetussa vedessä. Lisää suikaloitu kaali ja raastettu porkkana. Keitä hiljakseen noin 15 minuuttia.

Tee munamaito. Sekoita munat ja maito kulhossa.

Paista jauheliha ja sipuli paistokasarissa kypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla sekä lipstikkamausteoksella. Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon siirappia.

Sekoita keskenään kypsennetyt ohra, kaali, porkkana, jauheliha-sipuliseos ja munamaito. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja valuta päälle ruokalusikallinen siirappia.

Paista 175 asteisessa uunissa noin 1 ½ tuntia.

Nauti puolukkasurvoksen kera.

6 thoughts on “Vanhan ajan kaalilaatikko

  1. Kyllä, vanhanajan kaalilaatikko ja munamaidolla! Näistä ruoista itselle tulee helposti mielikuva; kodikas keittiö, lämmin liesi ja räsymatto lattialla 🙂 Nyt näen jo pihlajan ikkunan takana, jossa tilhet herkuttelemassa marjoilla. Siitä tulikin mieleen, että mitenkähän sopisi itsetehty pihlajanmarjasose kaalilaatikon kanssa ? 🙂

    1. Pihlajamarjat alkavat olla kypsiä ja mietinkin vähän aikaan sitten, että pitäisi vihdoinkin kokeilla tehdä niistä hyytelöä. Se tosiaankin voisi toimia loistavasti myös kaalilaatikon kera. Hyvä vinkki:-)

    1. Yleensä kaalilaatikkoon kyllä riisi keitetään etukäteen. En muista nähneeni ohjetta, että riisi olisi laitettu kaalilaatikkoon raakana. Toki riisi kypsyy uunissakin, mutta nestettä saisi olla varmaan reilummin. En uskalla varmaksi luvata mitä tulee, kun en ole koskaan kokeillut.

  2. Itse oikaisen usein. Paistan hartaudella jauhelihan rapeaksi ja lopuksi kaadan vielä raa’at riisit jauhelihan sekaan hetkeksi paistumaan. Saavan ihanaa makua. Murennan myös lopuksi lihalientä ja maustan sillä jauhelihan. Voideltuun vuokaan sitten vaan pienitty kaali ja sipuli raakana ja päälle paistettu ja maustettu jauheliha riisi. sekoitus ja runsaasti lientä päälle. Uuniin rauhassa muhimaan. Kylkeen makeaa puolukka survosta sekä raejuustoa.

    1. Sinun vaihtoehto kuulostaa myös erittäin mainiolta vaihtoehdolta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *