En ollut suunnitellut sienestystä sen enempää kuin marjastusta viikonlopun mökkimatkalle. Olin pakannut mukaan lähinnä tanssi- ja markkinavaatteet sekä muutaman dekkarin. Hyvä ettei jäänyt tanssit tanssimatta, markkinat käymättä ja dekkarit lukematta, kun kuulin metsästä löytyvän taas keltaista kultaa eli kantarelleja.
Penkoin kassia. Sama se millä kamppeilla lähden metsään. Saappaat sentään olivat autossa. Irjalta pari kokoa pienet verkkarit jalkaan. Mies lainatkoon hattua. Ja eikä se haittaa, jos valkoinen huppari ei ole kohta enää valkoinen. Muovikassi kouraan ja kysyin: Joko mennään?
Mieheni ja hänen siskon miehen kanssa huristelimme metsätietä pitkin. Muitakin autoja jo näkyi tien varrella. Sienijahti on selvästi käynnistymässä. Hetken vaikutti, että onko täällä nyt juuri mitään. Sitten osuimme mitä parhaimmalle kantarelliapajalle. Voi sitä riemua, joka kerta yhtä hullaantunut fiilis.
Kantarelleja löytyi ihan mukavasti. Olemme maistelleet jo kantarellileipiä, kastiketta perunoiden kera ja nyt illaksi paistoin piirakan. Kyllästyminen ei ole vielä lähelläkään, mutta osan pakastan. Elän luulossa, että tästä vuodesta tulee huippuhyvä kantarellivuosi. Tilaisuuden tullen lähden uudelle sieniretkelle
Kantarellipiirakka maistui niin herkulliselta. Onneksi jäi jotain seuraavalle päivälle. Feta ja timjami sopivat erinomaisesti kantarellin seuraan.
Kantarelli-fetapiirakka
Pohja:
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja ( 2 dl tavallisia vehnäjauhoja ja 1 dl täysjyvävehnäjauhoja)
ripaus suolaa
4 rkl kylmää vettä
Täyte:
öljyä ja voita
1 l kantarelleja puhdistettuna
1 sipuli hienonnettuna
100 g fetaa
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
puoli kourallista tuoretta timjamia
1 rkl sitruunan mehua
½ tl paprikajauhetta
suolaa ja valkopippuria
Valmistus:
Tee ensin pohja. Nypi voi ja jauhot sekä suola murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo ja kietaise se kelmuun. Laitaa jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Pilko isot kantarellit pienemmäksi, mutta pienet voi jättää sellaiseksi. Kuumenna pannu ilman rasvaa. Lisää kantarellit ja kiehauta niistä nesteet pois. Valuta.
Laita pannulle öljyä ja voita. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää kantarellit ja paista viitisen minuuttia. Mausta suolalla, valkopippurilla ja paprikajauheella.
Riko munat kulhoon ja lisää kerma. Sekoita. Mausta munakermaseos myös vähän suolalla ja pippurilla sekä sitruunamehulla. Riivi joukkoon timjamin lehtiä.
Laita uuni lämpenenemään 200 astetta. Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina pohjalle. Lisää päälle paistettu kantarelli-sipuliseos ja fetajuusto pieninä paloina. Kaada päälle munakermaseos.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Tarjoa kantarelli-fetapiirakka sellaisenaan tai rapsakan salaatin kera.