Hesarin ruokatorstai innoitti liittämään yhteen viikunan ja omenan. Jääkaapissa sattui olemaan muutama viikuna, ja ne olikin aika käyttää pois. Omenoita meillä on taas syksyisin jatkuvasti. Tein oman version ohjeesta ja tässä paistoksessa on kuivattujen viikunoiden sijasta tuoreita viikunoita. Luulen, että kuivatuilla hedelmillä lopputulos on makeampi.
Minulle tämä makeusaste oli juuri sopiva, koska jo uunissa paahtaminen tuo hedelmiin makeutta. Ja lisäksi muruseokseen tulee sokeria ja annoksen seuraksi jätskiä. Muruseokseen yhdistelin manteleita, speltti-kaurahiutaleita, vehnäjauhoja muscavadosokeria ja voita.
Makea viikuna on tosiaan virkistävä seuralainen hapahkolle omenalle – ja omenapaistokset ovat ihastuttavan nopeita herkkuja.
Omena-viikunapaistos (neljälle)
3 -4 viikunaa
4-5 kotimaista omenaa
4 rkl omenamehua
Muruseos:
50 g kokonaisia manteleita
1 dl (speltti)-kaurahiutaleita
¾ dl muscavadosokeria tai fariinisokeria
1 rkl vehnäjauhoja
4 rkl voita
Lisäksi:
vaniljajäätelöä
Valmistus:
Pese omenat ja viikunat. Leikkaa ne pieniksi lohkoiksi.
Laita lohkot neljään voilla voideltuun annosvuokaan. Pirskauta ruokalusikallinen omenamehua jokaisen annoksen päälle.
Jauha mantelit pieniksi muruiksi. Sekoita muruseoksen kaikki ainekset kulhossa ja jaa seos annosten päälle.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.