Lohipastrami on meillä sellainen toiveherkku, jota saisi tehdä vaikka joka viikonloppu, mutta siihen en sentään lähde. 🙂 Näin juhlapyhän kunniaksi tein sitten vähän isomman satsin, josta muutama pötkylä jäi vielä pakkaseen. Nekin on kyllä tarkoitus nauttia tässä pääsiäisen aikaan.
Tähän tapaan tulee mielestäni paras lohipastrami. Laitan lohipötkylät kevyeen sokeri-suolaan yöksi, jotta lohi suolaantuu ja kiinteytyy yön aikana. Seuraavana päivänä paahdan pinnat ja pyörittelen mausteseoksessa. Sitten lohet laitetaan vielä tiukkaan rullaan kelmulla ja kylmään. Mitä tiukempi rulla, sitä pyöreämmän ja paremman näköisen palan saa leikattua lautaselle.
Pastramin seurana on tässä peruna-aiolia, jonka ohje löytyy myös tuosta alta. Tämän kivan lisäkkeen opin lohipastramin seuraksi aikoinaan Perhon keittiöstä. Aioliin voi lisätä myös raastettua parmesaania. Lisäksi annoksessa on pikapikkelöityä kurkkua ja Mimisin versosalaattia.
Herkullista pääsiäisen aikaa!
Lohipastrami (huom. reilu satsi, alkupalana riittää noin 10 hlölle)
1 kg lohifileeta
50 g sokeria
50 g karkeaa merisuolaa
mausteseos:
3 rkl sinapinsiemeniä
3 rkl fenkolinsiemeniä
3 rkl korianteria
2 rkl mustapippuria
2 rkl tillisiemeniä (tai jauhettua tilliä, mutta hienonnettua ei kannata paahtaa muiden joukossa, ettei pala)
3 rkl seesaminsiemeniä (nämä erikseen)
Valmistus:
1. Poista lohesta nahka ja leikkaa pitkittäin pötköiksi. Laita sokeri-suolaan yöksi.
2. Paahda kaikki mausteet kuivalla pannulla. Varo polttamasta mausteita ja sekoittele koko ajan, kunnes mausteista alkaa irrota hyvä paahteinen tuoksu. Jauha mausteet morttelissa tai tehosekoittimessa jauheeksi. Paahda vielä seesaminsiemenet, mutta jätä ne kokonaisiksi. Lisää ne mausteoseokseen.
3. Kuivaa seuraavana päivänä lohipötköt ja paahda kuivalla kuumanna pannulla joka reuna nopeasti.
4. Pyöräytä pötköt mausteseoksesta ja kelmuta ne mahdollisimman tiukkiin rulliin. Mitä tiukemmassa pötkylässä pastrami on, niin sitä kauniimpi muoto leikatessa.
5. Jäähdytä pakastimessa tai jääkaapista. Jääkylmänä niistä saa leikattua siistimpiä paloja.
Peruna-aioli
1 dl perunamuusia
2 dl majoneesia
1 tl dijon-sinappia
2 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
Valmistus:
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua. Annostelussa voi käyttää pursotinta.
Lohipastrami on niin hyvää! Peruna-aioli onkin uusi tuttavuus, sitä täytyy kokeilla!
Lohipastrami on koukuttavan hyvää! 🙂 Peruna-aioli kantsii laittaa testiin. Siihen voi lisätä tosiaan myös raastettua parmesaania.
Tätähän täytyy ensin ihailla silmillään, ennenkuin alkaa herkuttelemaan. Kaunis ja houkuttavan näköinen annos 🙂
Kiitos, on tämä myös silmänruokaa!😍
Ihanaa, nyt sain tämän reseptin!! Tämä oli niin hyvää et meinas taju lähteä! 💥
Jes, vihdoinkin myös täällä! Olisipa taas voinut tästäkin herkusta nauttia yhdessä teidän kanssa! <3