Innostuin pitkästä aikaa leipomaan jotain makeaa kotiväen iloksi, kun torstai hesarissa oli niin houkuttelevan kuuloinen sitruuna-kookospiirakka. Vähän muuntelin ohjetta. Hesarin resepti on gluteeniton ja täytteessä on enemmän sokeria ja lemon curdia kuin tässä piirakassa. Minun piirakassa on mascarponen lisäksi myös vaahdottua kermaa, mutta muuten tyyli on aika lailla sama.
Vähempi sokerin ja curdin käyttö oli ihan paikallaan, koska piirakasta tuli silti makeaa. Perheen mielestä sopivan makeaa, mutta minä vähentäisin näin jälkeenpäin myös pohjasta käytettävästä sokerista puolet pois.
Pohja on hyvin murumainen, joten se ei kestä suurempia siirtelyjä. Kokosin pohjan uudelleen, kun hölmöläisenä irroitin irtopohjavuoasta myös pohjan. Ehkä huomaatkin, kun katselet kuvaa.. Mutta eipä se lopulta haitannut, koska piirakka teki silti kauppansa. 🙂
Makeuden kruunaa iso kasa marjoja, joiden asettelussa tyyli on vapaa ja enempi on parempi kuin vähempi.
Ihanaa äitienpäivää!
Sitruuna-kookospiirakka
Pohja:
100 g voita
1 dl ruokosokeria
2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1 dl kookoshiutaleita
1 dl mantelijauhoja
1 luomusitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa
1 keltuainen
Täyte:
¾ dl lemon curdia eli sitruunatahnaa
250 g mascarponea tai tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
¾ dl tomusokeria
Päälle:
noin 5 dl marjoja , esim. mansikoita, mustikoita, vadelmia
tuoretta minttua
Valmistus:
Laita paloiteltu voi, sokeri, vehnäjauhot, mantelijauhot, kookoshiutaleet, sitruunankuori ja suola kulhoon. Nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna keltuainen ja vaivaa sen verran, että massasta muodostuu taikina.
Painele taikina voidellun (irtopohja) piirakkavuoan pohjalle (halkaisija 22cm). Nosta jääkaappiin odottamaan kunnes uuni on kuuma.
Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Paista pohjaa noin 10-15 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea.
Nosta vuoka uunista ja anna jäähtyä.
Tee täyte. Vaahdota kerma. Vatkaa sokeri joukkoon. Lisää muut ainekset joukkoon. Sekoita.
Levitä täyte paistetun pohjan päälle. Nosta päälle tuoreita marjoja ja mintun lehtiä.
Voi, kuulostaapa herkulliselta 🙂
Ja oli ! 🙂