Lehtikaalicaesar ja Vapun reseptikirja osa 2

Mustikkakakku_Vappu2
Vappu Pimiän suosittu reseptikirja sai lokakuussa kakkososan. Kirjan julkkareita juhlittiin Salutorgetissa, jonne säteilevä ja superenerginen Vappu oli itse tehnyt ihanat tarjottavat. Siellä sain muiden vieraiden kanssa maistella kirjan ihastuttavaa mustikka-kardemummakakkua, maukkaita avokadoleipiä ja koukuttavan hyvää metwurstitahnaa ruisnappien kera.

Mustikka-kardemummakakkua isänpäivänä
Mustikka-kardemummakakkua isänpäivänä

Kirja pääsi heti kotona käyttöön.  Mustikka-kardemummakakku sai isänpäivänä lisää faneja, kun oman perheeni lisäksi meillä olivat vieraina omat vanhempani ja mieheni isä puolisonsa kanssa. Kakku sopi upeasti isänpäivän juhlintaan ja se on kiva juhlatarjottava siinäkin mielessä, kun sen voi leipoa edellisenä iltana jo valmiiksi. Minulle ainakin iskee helposti paniikki, jos kaikki tarjottavat pitää loihtia samana päivänä. Kuorruttaminen käy nopsaa seuraavana päivänä. Pensasmustikat korvasin kotimaisilla kuivatuilla mustikoilla ja tuoreilla mintun lehdillä. Lisäksi isit ja muu väki pääsivät myös herkuttelemaan alkuruokana Vapun avokadoleivillä, joiden seuraksi tein kurpitsa-vuohenjuustokeittoa.

Kirjassa on myös usempi lehtikaaliresepti, joista caesarsalaatin ystävänä innostuin kokeilemaan lehtikaalicaesaria. Tähän reseptiin Vappu oli saanut innoituksen matkallaan Yhdysvalloissa, jossa lehtikaali vasta suosittua onkin!

Lehtikaalicaesar
Lehtikaalicaesar

Pikkaisen tein eri tavalla, en paljon, mutta niinhän meillä jokaisella on omat kokkausjuttunsa. Lehtikaalia en laittanut salaattiin raakana, koska se ei vain minun vatsalle sovi sellaisenaan. Kypsennän lehtikaalin salaattiin aina hellästi höyryssä. Näin värit säilyvät kauniina, mutta rakenne pehmenee. Laitoin caesariin myös kahden väristä lehtikaalia, koska punainen lehtikaali on myös upean värinen.

Caeserkastike toimii todella kivasti lehtikaalin kanssa. Ainoastaan pikkaisen häiritsi kastikkeen lievä kitkeryys. Mietin, että olisiko valkoviinietikan tilalle pitänyt sittenkin olla perinteinen worcestershirekastike, jota yleensä käytetään caesarkastikkeessa. Kokeilen sitä seuraavalla kertaa, koska muuten ihastuin kovasti tähän salaattiin.

Lehtikaalicaesar
Lehtikaalicaesar

Vapun reseptikirjasta löytyy lisää toinen toistaan herkullisimpia ja mutkattomia ruokaohjeita, joihin raaka-aineet löytyvät varmasti aika monesta marketista. Kirjan hittireseptiksi saattaa nousta Vapun itse kehittelemä banaanipehmis. Vappu itse pyrkii välttelemään herkkuja arkena, mutta joskus voi vaikka tiistai-iltana herkkuhammasta kolottaa. Viidessä minuutissa valmistuva sokeriton banaanipehmis on oiva helpotus herkkujen himoon silloin, kun ei ehkä pitäisi herkutella…

Kiva ja kotoinen kirja tuo ruokailoa arkeen ja juhlaan. Mainio ruokakirja, vaikka sinne pukin konttiin!

Lehtikaalicaesar

250 g lehtikaalia
2-3 viipaletta ruis- tai maalaisleipää ( Vapun versiossa ruista, minulla maalaisleipää, joka olisi muuten vanhentunut)
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa
parmesaania lastuina

Caesarkastike:

3 sardellifileetä
1 valkosipulinkynsi
1 kananmuna
½ tl dijonsinappia
½ rkl valkoviinietikkaa
½ sitruunanmehu
2-2 ½ dl rypsi- tai oliiviöljyä ( Vapun versiossa rypsi, minä käytin oliiviöljyä)
mustapippuria myllystä
suolaa

Valmistus:

Tee ensin kastike. Pienennä hieman sardellifileitä ja kuori ja hienonna valkosipuli. Laita kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta korkeaan sekoitukulhoon. Surauta sauvasekoittimella ne ensin sekaisin. Ala sitten lisäämään öljyä ohuena vanana koko ajan sekoittaen, kunnes kastike paksunee. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Kastike säilyy jääkaapissa pari päivää.

Pilko leivät pieniksi paloiksi. Kuumenna pannu ja kaada siihen tilkka öljyä. Paista leipäpalat rapeiksi ja ripottele vähän suolaa päälle.

Poista lehtikaalista kova ruoti. Huuhtele ja revi pieneksi. Jos haluat vähän lehtikaaliin vähän pehmeämmän rakenteen niin höyrytä sitä 2-3 minuuttia. Jäähdytä höyrytyksen jälkeen nopeasti kylmässä vedessä ja purista vesi pois.

Sekoita kastike hyvin lehtikaalin joukkoon. Sitä on aika reilusti, itse käytin siitä noin puolet. Ripottele pinnalle krutonkeja ja vuole parmesaanista lastuja.

Tarjoile heti.

Resepti pienin muunnoksin: Vappu Pimiä, Vapun reseptikirja 2, Cozy Publishing

Kiitos kustantajalle ja Vapulle ihanasta kirjasta!

Saatat tykätä myös

4 kommenttia artikkeliin ”Lehtikaalicaesar ja Vapun reseptikirja osa 2

  1. Kyllä oli taas hyvät tarjoilut, kiitos vielä ! Mustikka-kardemummakakkuun ihastuin niin kovasti, että sain vielä palasen kotiin mukaani 🙂

  2. Itsekin tykkään aina kypsentää lehtikaalin, yleensä uunipellillä sellaiseksi rapeaksi, raakana se ei ole hyvää….; ) Vapun kirja oli aika ihastuttava, monta juttua sieltä voisi kokeilla, ehkä teen jotakin makeaa!

    1. Näin on, lehtikaali maistuu myös minun suussa paremmalta kypsennettynä. Yksi suosikkini on lehtikaalirisotto, jossa lehtikaali ajetaan ihan sileäksi. Vapun kirjassa on monta kivaa ohjetta. Kiva kuulla sitten sinun kokeilusta:-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *