Suolaisen makea porkkanapiirakka hurmasi minut hiihtolomalla. Äitini oli leiponut sellaisen ja utelin oitis ensimmäisen makupalan jälkeen häneltä reseptiä. Ihan tarkkaa ohjetta en saanut, koska hän leipoo paljon ja ei muistanut enää tarkalleen mitä jauhoja oli pohjaan käyttänyt.
Lähdin kokeilemaan tätä piirakkaa gluteenittomana tattarijauhoilla. Niillä ei tullut aivan yhtä hyvä pohja kuin äitini piirakassa oli. Sen vuoksi kokeilen seuraavalla kerralla tähän rouheisia sämpyläjauhoja, uskon niiden toimivan paremmin. Äitini versiossa oli juuri sitä mukavaa rouheisuutta, jota jäin tässä kaipaamaan.
Täyte sen sijaan oli suussa sulavaa. Makeat multaporkkanat pääsevät tässä piirakassa etenkin oikeuksiinsa. Jollet löydä multaporkkanoita, niin voit laittaa halutessasi vähän enemmän hunajaa. Rakuuna on oiva seuralainen porkkanalle ja juustot viimeistelevät täytteen. Käytin tässä piirakassa vuohenjuustoa ja västerbottenia, mutta siihen voi kokeilla jotain muutakin juustoa, esim. fetaa. Pientä kivaa ekstraherkutusta piirakalle tuovat mustat oliivit.
Aivan mahtava käyttökohde talviporkkanoille.!
Porkkana-rakuunapiirakka
pohja:
100 g pehmeää voita tai margariinia
3 ½ dl jauhoja , esim. tattari tai sämpyläjauhoja
ripaus suolaa
1 kananmuna tai ½ dl nestettä esim. vettä tai kermaa
Täyte:
rypsiöljyä
1 sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
500 g (multa)porkkanaa kuorittuna ja hienoksi raastettuna
1-2 tl hunajaa tai maun mukaan
kourallinen tuoretta rakuunaa hienonnettuna tai 1-2 tl kuivattua rakuunaa
2 kananmunaa
1 dl (ruoka) kermaa
150 g juustoa, esim. 100 g vuohenjuustoa kuutioituna ja 50 g västerbotten juustoa raastettuna
suolaa ja mustapippuria
päälle:
mustia oliiveja pieneksi paloiksi leikattuna
Valmistus:
Aloita pohjasta. Sekoita kuivat aineet hyvin pehmeän rasvan kanssa. Sekoita joukkoon lopuksi kananmuna. Painele taikina (kostein) sormin voideltuun vuokaan.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Paista sipuli ja porkkanaraaste öljyssä miedolla lämmöllä pehmeäksi pannulla. Sekoita paistettu sipuli ja porkkanaraastee kerman, munien, juuston, hienonnetun rakuunan ja mausteiden kanssa.
Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Koristele halutessasi oliiveilla ja tuoreella rakuunalla.
Tykkään myös kovasti tällaisista ja nyt alkaa olla taas aika, että tulee enemmän kypsennettyä porkkanoita, kuin syötyä raakana. Olin leiponut sen aiemmin pakkaseen, niin en tosiaan muista enää, mutta varmaan oli pohjassa sitten kauralesettäkin mukana reippaasti, jos tuntui rouheisuus 🙂
Ei minullekaan enää oikein tähän aikaan vuodesta maistu raa at talviporkkanat. Kyllä niille pitää tehdä jo jotain taikoja, kuten tälläinen piirakka. 🙂 Herkullisuuden lisäksi tämä piirakka on muuten kätevä juhlatarjottava, koska sen voi hyvin leipoa etukäteen. Maut vaan paranevat entisestään! 🙂 Kiitos vielä!