Paahdetuista kasviksista syntyy parhaimmat talvisalaatit. Tällä kertaa paahdoin kukkakaalia ja bataattia, joille tahini-kastike antaa ihanan herkullisen säväyksen. Tähän salaattiin voisi lisätä myös esimerkiksi kikherneitä, jos haluaisi siitä vähän ruokaisemman kasvissalaatin.
Salaatti toimii hyvin kevyenä lounaana tai iltaruokana, mutta se sopii myös liha- tai kanaruoan lisukkeeksi. Ohje on pienin muunnelmin Tomi Björckin Huippukokin kotiruokaa kirjasta.
Paahdettua kukkakaalia ja bataattia tahini-kastikkeella
Tahini-kastike
1 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl korianterinsiemeniä
3 rkl tahini-tahnaa
3 rkl riisiviinietikkaa
4 rkl mirin-kastiketta
½ dl oliiviöljyä
vettä, jos tarvitsee notkistaa
1 kukkakaali
1 bataatti
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 dl saksanpähkinöitä
Valmistus:
Aloita tahinikastikkeen tekemisellä. Paahda seesaminsiemenet pannulla. Laita paahdetut siemet ja muut ainekset kulhoon. Aja koneella tai jauha morttelissa tahnaksi.
Laita hetkeksi jääkaappiin.
Pese kukkakaali ja irroittele kukkakaalista nuput. Kuori bataatti ja leikkaa lohkoiksi.
Laita kukkakaali ja bataatti leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Paahda uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.
Paahda saksanpähkinöitä kuivalla pannulla.
Anna kaikkien ainesten vähän jäähtyä ja sekoita joukkoon tahinikastike. Hienonna persilja ja lisää mukaan.
Nauti sellaisenaan hyvän leivän kera.