Pellillinen rukiista kantarellipiirakkaa

Rukiinen kantarellipiirakka

Sain herkullisia tuliaisia mieheltä ja lapsilta, kun he palasivat kotiin mökkireissulta. Kantarelleja oli löytynyt jo pieni ämpärillinen, muutama litra mustikkaa ja pieni sangollinen ihanan makeita ahomansikoita. Mahtavia herkkuja viikonlopuksi!

Rukiinen kantarellipiirakka

Kantarelleista innostuin kokeilemaan peltipiirakkaa. Tein piirakan vähän samaan tapaan kuin Juuri nyt -ruokakirjan lihapiiras, mutta muutamin muutoksin. Tässä ei ole lihaa lainkaan ja ohran tilalla käytin kotimaista kaurarouhetta. Mietin kyllä, että syksymmällä täytteessä voisi olla sienien kanssa myös hirvenlihaa. Tai myös pekoni sopii mainiosti kantarellin kaveriksi, jos kaipaa vähän lihaa mukaan. Nyt tämä oli hyvää näin.

Ruis, kaura ja kantarellit ovat upea yhdistelmä – Suomisoundi soi ja raikaa!

Rukiinen kantarellipiirakka

Taikina:

3 dl ruisjauhoja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
225 g voita
½ tl suolaa
1 dl kylmää vettä

Täyte:

öljyä ja voita
1 l tuoreita kantarelleja
2 sipulia
2 tl timjamia ( voit käyttää myös tuoretta, mutta laita reilummin)
2 tl persiljaa ( sama juttu kuin timjamin kanssa)
1 tl paprikaa
1 tl korianteria murskattuna
1 tl inkivääriä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
250 g smetanaa
2 dl kaurarouhetta
1 kananmuna

Valmistus:

Taikina: Nypi jauhot, suola ja voi keskenään. Sekoita joukkoon kylmä vesi. Kauli taikinaa levyksi muutaman kerran ja laita jääkaappiin noin tunniksi vetäytymään. Kauli vetäytynyt taikina ohueksi levyksi ja laita toinen puoli leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esipaista pohjaa 180 asteessa noin 10 minuuttia.

Täyte: Keitä kaurarouhe kasvis-tai kanaliemessä kypsäksi. Puhdista sienet ja leikkaa pienemmäksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna pannu ilman rasvaa. Lisää kantarellit ja kiehauta niistä nesteet pois. Valuta.

Laita pannulle öljyä ja voita. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää kantarellit ja paista viitisen minuuttia. Mausta.

Sekoita smetana, sipuli-kantarelliseos ja keitetty kaurarouhe. Maista ja tarkista suola.

Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Jätä reunoille pari senttiä tilaa kantta varten. Kostuta kannen reunat ja nosta päälle. Painele kansi hyvin kiinni kostetuin käsin.

Riko muna kulhoon ja vatkaa rikki. Voitele piirakan pinta kananmunalla ja pistele haarukalla.

Paista piirasta 180 -asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Tarjoa lämpimänä salaatin kera.

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Pellillinen rukiista kantarellipiirakkaa

  1. Oi, tämä komistus pöydässä juhlistaa 100-vuotiasta suomeammekin ❤ Takuulla on hyvää ! Olisipa kantarelleja…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *