Punajuuri-kaurapyörykät, klementiinisalaatti ja harissa-mantelijugurtti

Punajuuri-kaurapyörykät, klementiinisalaatti ja harissa-mantelijugurtti

Punajuuri-kaurapyöryköissä, klementiinisalaatissa ja harissa-mantelijugurtissa on sitä jouluista twistiä. Mehevät punajuuripyörykät sisältävät myös ruokakauraa, joka on riisin tapaista, mutta ravinteikkaampaa ja tietenkin kotimaista eli todella loistava vaihtoehto riisille. Löysin Fazerin ruokakauran tänä syksynä lähikaupastamme ja olen tehnyt siitä jo monet kerrat riisin tapaan lisuketta, mutta nyt uutena oivalluksena lisäsin sitä myös pyörykkätaikinaan ja se toimi siinäkin erinomaisesti.

Klementiinisalaatti

Pyöryköiden seuraksi sopii sesongin raikkaista klementiineistä tehty salaatti, joka täydennetään makeilla kuivatuilla karpaloilla ja kotimaisella Jukolan juuston mustapippuricheddarilla. Harissa-mantelijugurttikastike nivoo kokonaisuuden mukavasti yhteen. Sitten vielä muutama viipale joululimppua -rusinoilla tietty , niin johan taas maistuu herkulliselta!

Punajuuri-kaurapyörykät, klementiinisalaatti ja harissa-mantelijugurtti

Punajuuri-kaurapyörykät, klementiinisalaatti ja harissa-mantelijugurtti (4 annosta)

Punajuuri-kaurapyörykät (noin 16 pyörykkää)

noin 350 g punajuuria keitettynä ja raastettuna
1 ½ dl (raakana noin 1 dl) keitettyä ruokakauraa (Fazer)
1 pieni sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
¾ dl korppujauhoja
2 kananmunaa
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

paistamiseen öljyä ja voita

Klementiinisalaatti

1 keräsalaatti
3 klementiiniä kuorittuna ja viipaloituna
¾ dl kuivattuja karpaloita
50 g mustapippuri cheddar ( Jukolan juusto)
kourallinen versosalaattia

vinegretti
1 rkl vaahterasiirappia
2 rkl omenasiiderietikkaa tai muuta mieluista vaalea etikkaa
suolaa ja mustapippuria
½ dl oliiviöljyä

Harissa-mantelijugurtti

2 dl turkkilaista jugurttia
1 tl harissaa
1 dl paahdettuja ja rouhittuja manteleita
2 rkl sitruunanmehua
kourallinen minttua hienonnettuna
1 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
suolaa ja mustapippuria

Valmistus:

1. Kuori ja kypsennä punajuuret. Keitä kaura. Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä pannulla. Nämä kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, jos mahdollista. Ainakin keittää punajuuret.
2. Raasta punajuuret ja sekoita pyörykkämassa. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
4. Tee taikinasta käsin pyöryköitä ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunissa noin 10 minuuttia. Jos haluat niin voit vielä paistaa pyörykät nopeasti voi-öljyseoksessa. Se antaa pyöryköille paremman pinnan ja voi tuo vähän lisämakua.
5. Salaatin ja harissamantelijugurtin voit hyvin valmistaa taikinan turpoamisen ja pyöryköiden uunissa paiston välissä.
6. Sekoita siis jugurttikastikkeen ainekset. Maista ja tarkista maku.
7. Kokoa salaatti kulhoon. Nosta kulhon pohjalle keräsalaattia. Lisää sitten muut ainekset päälle. Sekoita vinegretti ja lisää salaattiin juuri ennen tarjoilua.
8. Tarjoa punajuuri-kaurapyöryköiden, klementiinisalaatinja harissa-mantelijugurtin seurana hyvää leipää, esim. joululimppua.

2 thoughts on “Punajuuri-kaurapyörykät, klementiinisalaatti ja harissa-mantelijugurtti

  1. Kyllä mun sosekeittoni täällä nyt kalpeni noiden söpön punaisten punajuuri”tonttusten” rinnalla 😀 Nämä olis kyllä takuulla mun makuuni 😋 On kauniita joulupöydässä ❤️

    1. Eiköhän siellä ole varmasti jotain yhtä hyvää! 🙂 Pyörykät ovat kiva täydennys joulupöytään. Niillä voi vaikka jonkun laatikonkin korvata! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.