Tomaatti-vuohenjuustokeitto

Tomaattikeitto
Lumista helmikuun alkua! Vihdoinkin lunta satoi runsaammin. Aamulla sai kaivaa lumikolan esiin, että pääsi postilaatikolle. Aamupalan jälkeen lumityöt jatkuivat. Lapset karkasivat pulkkamäkeen. Ulkoillessa nälkä iskee huomaamatta, joten silloin pitää keksiä jotain nopeasti valmistuvaa ruokaa. Tänään ratkaisu oli tomaatti-vuohenjuustokeitto!

Tuoreita tomaatteja syömme aika vähän talviaikaan, mutta tomaattimurskaa löytyy melkein aina kaapista. Tomaattisäilykkeet ovat maukas lääke tomaatin kaipuuseen talvella. Tuoreista tomaateista nautin mieluimmin kesällä, kun ne ovat saaneet lämpöä ja auringonvaloa riittävästi ja maistuvat makeilta. Toisin kuin taas talvella kasvihuoneessa kasvatetut tomaatit ovat melko mauttomia. Sen vuoksi vähän ihmettelinkin tänään Ylen Uutista, jossa kerrottiin, että kotimaiset tomaatit viedään nyt käsistä. Häh? Minä en ainakaan talvella taistele tomaateista !

Tomaattimurska on siis erittäin pätevä pohja tomaattikeittoon. Tähän tomaattikeittoon löytyi jääkaapista myös vuohenjuustoa. Se antaa keitolle oikein mukavaa makua. Keittoon voi laittaa myös esimerkiksi fetaa tai mascarponea, jos ei satu olemaan vuohenjuuston ystävä.

Sitten vain jotain pikkuherkkuhärpäkkeitä keiton päälle sekä herkullista Leipä ja Poika leipomon aprikoosileipää keiton kaveriksi. Nam!

Tomaatti-vuohenjuustokeitto

1 sipuli
2 lehtisellerin vartta
2 rkl tomaattipyrettä
2 prk tomaattimurskaa
noin 1 dl vettä
1 rkl Renee Voltaire liemijauhetta tai jotain muuta liemivalmistetta
1 tl paprikajauhetta
1 dl kermaa
150 g vuohenjuustoa

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota kevyesti oliiviöljyssä. Lisää pieneksi paloiksi leikatut lehtisellerin varret ja tomaattipyre. Kuullota vielä hetki lisää.

Lisää tomaattimurska, liemijauhe, paprikajauhe ja hieman vettä, että keitto ohenee hieman. Keitä noin 15 minuuttia. Surauta sauvasekoittimella sileäksi.

Lisää kerma ja paloiteltu juusto. Anna lämmetä hetki, että juusto sulaa hieman keiton joukkoon.

Päälle: paahdettuja pinjansiemeniä, oliiviöljyllä ohennettua pestoa, yrttejä

Kaiden tomaateja

Herkullisen makuinen tomaatti on täynnä tärkeitä ravintoaineita ja vitamiineja. Tomaatin terveydellinen salaisuus piilee sen sisältämässä lykopeenissä. Tomaattimurskassa on itse asiassa enemmän lykopeeniä kuin tuoreissa tomaateissa.

Lykopeenin saannin on tutkimuksissa todettu suojaavan syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Tomaatti sisältää myös A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, C-vitamiinia ja monia kivennäisaineita, esimerkiksi kaliumia.

Saatat tykätä myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *