Vartiosaari on Itä-Helsingin huikea luontohelmi

Vartiosaari

Miten onnellinen olinkaan, kun pääsin pitkästä aikaa rakkaaseen naapurisaareen, Vartiosaareen. Asumme melkein sen vastarannalla. Normaalisti käyn talviaikaan siellä hyvin ahkerasti, mutta tänä vuonna ei tullut jäitä, eikä pitkospuita Reposalmeen, joten edellisestä visiitistäni oli vierähtänyt jo historiallisen pitkä aika eli reilu vuosi!

Vartiosaari
Vartiosaari kotkansiipilehto

Näin kesäaikaan Vartiosaaressa toimii viikonloppuisin pop up- kahvila, jonne on nonstop venekuljetus Reposalmen laiturilta. Kahvila-asiakkaille kuljetus on ilmainen. Kahvilassa on myynnissä makeita ja suolaisia leivonnaisia sekä kahvia, teetä & mehua. Tarkemmat ja aina ajankohtaiset tiedot kannattaa katsoa Vartiosaaren facebook-sivuilta, koska sää saattaa tuoda myös muutoksia aukioloaikoihin.

Vartiosaari

Tulin saareen nuoremman tyttäreni kanssa ja ennen kahvia, mehua & pullaa täytyi päästä kiertämään saari ympäri. Saaressa kulkee kaunis luontopolku (reitin pituus noin 2,5 km), joka oli ihana nähdä nyt kesäasussa, koska enemmän olen tottunut katselemaan saarta talvisin. Kaikkialla oli niin heleän vihreää, sateen jälkeinen luonto tuoksui ihanalta ja lintujen viserrys kuului pitkin matkaa. Reitin varrella on useassa paikkaa opasteita ja kahvilasta saa kartan mukaan, mutta tämän saaren olen kulkenut niin montaa kertaa ristiin rastiin, että en karttaa itse kaipaa.

Kuljimme siis luontopolun ympäri, joka on suurimmaksi osaksi pientä metsäpolkua ja osan matkaa kärrypolkua. Polkuja on kunnostettu ja muun muassa Kotkansiipilehtoon oli ilmestynyt pitkospuut. Siinä onkin ollut aikaisemmin ajoittain kostea paikka, mutta nyt kulkeminen sujuu entistä helpommin yli. Metsäkirkolle oli myös uudet portaat melkein valmiina.

Vartiosaari

Matkan varrella on paljon kaunista katseltavaa, upeita maisemapaikkoja ( Vartiokallio ja Viikinkalliot), mahtava siirtolohkare, laaja ja vehreä Kotkansiipilehto, ihana Edithin mökki, punainen talli (vuohia tosin ei enää ole), metsäkirkko ja se upea luonto! Ja on paljon muutakin, mutta kannattaa katsoa Vartiosaaren kartasta tarkemmat maamerkit. Kesäksi saareen on tulossa myös lampaita Haltialasta!

Vartiosaari talli
Vartiosaari vartiokallio
Vartiosaari viikinkikalliot
Vartiosaari Edithin mökki

Ja luontolenkin päätteeksi maistui kahvi, raparperimehu ja korvapuusti laiturilla. Pöytäpaikkoja oli runsaasti kahvilan ympärillä, joten hyvin ja turvallisesti mahtui näin korona-aikaan siellä nauttimaan päiväkahveista!

Vartiosaari pop up kahvila
Vartiosaari

Vartiosaari on Helsingin huikea luontohelmi, jonka toivoisi todellakin säästyvän rakentamiselta. Se uhka ei ole edelleenkään väistynyt, koska saarta ei ole suojeltu. Toivottavasti Helsingin päättäjiltä löytyy nyt ja tulevaisuudessa viisautta säilyttää saari ihmeellisenä, kauniina ja rikkaana luonnonkeitaana, sellaisena kuten se nyt on. Tälläisiä luonto- ja ulkoilukohteita me tarvitsemme myös tulevaisuuden Helsingissä.

Vartiosaari

Suosittelen lämpimästi retkeä Vartiosaareen!

2 thoughts on “Vartiosaari on Itä-Helsingin huikea luontohelmi

  1. No kuka nyt tuollaista ihastuttavaa ”Hesan henkireikää” haluaisi uhrata rakentamiselle 💚 En minä ainakaan 🤗

    1. Ei, sellaista en tulisi koskaan ymmärtämään. Täällä on paljon paikkoja, jossa rakentaminen on ollut järkevää, kuten muun muassa Kalasataman seutu, mutta ei tälläistä upeaa luontokohdetta voi uhrata rakentamisella. Se olisi täysin kaiken järjen vastaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *