Gluteeniton runeberginkakku

Gluteeniton runeberginkakku

Oletko sinä jo herkutellut runebergintortuilla? Minä olen sortunut jo jonkun kerran torttuhyllyn kohdalla. Tai jos onnistun ohittamaan ne, niin ovela kauppias on löytänyt niille paikan myös kassan edestä. Pieniä tai suuria, yksi tai useampi… Runebergintortuissa on jotain vastustamatonta, koska millään muulla leivonnaisella en herkuttele montaa kertaa vuodessa. Tosin en sentään vaadi torttuja aamiaiseksi kuten kansallisrunoilija Runeberg aikoinaan. Tai ei kai sekään itseasiassa ole kovin huono idea?

Rouva Fredrika ei varmasti arvannut, että tortusta tulee suomalaisten kestosuosikki Runebergin päivän aikoihin. Ja varaslähtö otetaan tietty tammikuussa! Eikä torttu ole enää vain perinteinen sylinterin muotoinen torttu, vaan siitä on kehkeytynyt kakku, kääretorttu, trifle, jäätelö mitä lie. Lisäksi jokainen säätää, maustaa ja kostuttaa sitä jollain omalla tapaa.

Viime vuonna tein tortut helposti muffinssivuokiin. Tällä kertaa kokeilin gluteenitonta versiota kakun muodossa. Se sujahti kätevästi tuohon Sagan paistovuokaan, jota ei tarvitse jauhottaa ja voidella. Ulkonäkö on taas enempi tai vähempi kotikutoinen, mutta kyllä se vaan hyvältä maistuu.

Millainen on sinun runebergin leivonnainen tänä vuonna?

Gluteeniton runeberginkakku

150 g pehmeää voita
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl manteliruohetta
1 dl gluteenittomia korppujauhoja
1 dl gluteenttomia jauhoseosta
2 tl piparkakkumaustetta
½ dl maitoa
1-2 tippaa karvasmanteliaromia

päälle:
vadelmahilloa
sokerikuorrutetta

kostutukseen omenamehua/rommia/punssia/mantelilikööriä..

Valmistus:

Voitele ja korppujauhota vuoka, jollei sinulla ole saga paistovalmisvuokaa. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon seuraavaksi kananmunat yksitellen.

Sekoita kuivat aineet eri kulhossa keskenään ja sekoita ne puuhaarukalla pienissä erissä voi-sokeri-munaseokseen.

Sekoita maitoon tippa tai kaksi karvasmanteliaromia. Sekoita neste puuharukalla taikinaan.

Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunissa noin 30 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyys!

Anna kakun hetki jäähtyä. Lisäkosteuta kakku sivelemällä sen päälle vähän omenamehua. Levitä keskelle vadelmahilloa ja purista sokerikuorrutetta hillon ympärille.

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Gluteeniton runeberginkakku

  1. Mikä herkku! Sitä vaan luuloo joskus, etteikö aamullakin maistuisi 😉 Että, hyvää huomenta punahilkka, maistuisiko kahvitilkka ja Runebergin torttu 😀

    1. Niinpä, täytyy korjata tilanne viikonloppuna ja nauttia torttua heti aamusta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *