Italialainen kanapyörykkäpasta

Italialainen kanapyörykkäpasta

Italialainen kanapyörykkäpasta on täydellistä talvisen viikonlopun ruokaa. Se vaatii hieman pyöryköiden pyörittelyä ja tomaattikastikkeen hauduttamista, mutta ah se on niin herkullista! Tämä sopii mainiosti myös rennoksi vierasruoaksi, kun vaan koittaisivat paremmat ajat kyläillä toistemme luona. Itse teen kastiketta ja pyöryköitä usein tuplasatsin ja laitan puolet pakastimeen kiireisen päivän varalle.

Sofrito pohjaisesta tomaattikastikkeesta tulee supermaukas, kun sitä jaksaa hartaudella haudutella. Sipulit, porkkana ja lehtiselleri kannattaa pilkkoa niin mini kuutioiksi kuin pystyy ja antaa niiden hautua ensin aivan rauhassa pannulla. Ne saavat melkein vaikka ”sulaa” siihen. Tomaattimurskan lisäyksen jälkeen ei myöskään kannata kiirehtiä, jos vain on aikaa. Ei haittaa vaikka sitä hauduttelisi 3-4 tuntia. Kastiketta voi ohentaa tarvittaessa lopuksi pastan keitinvedellä. Itse valmistan tomaattikastikkeen usein lyhyemmällä ajalla, maistelen välissä ja kun olen tyytyväinen makuun, niin silloin kastike on valmis. Noin 1-2 tunnissa jo tulee hyvää.

Italialainen kanapyörykkäpasta

Pyöryköihin laitoin paljon yrttejä, niin kuivattuja kuin tuoretta sekä sitruunamehua. Ne antavat ihanaa makua. Ei ole väliä laittaako tuoreita hienonnettuna tai kuivattuja mausteita, mutta tuoretta minä ainakin tykkään laittaa aina vähän sitten reilummin. Ja vaikka tykkään sipulista, niin pyöryköissä en välitä sipulisattumista. Sen vuoksi surautan sipulit, kerman, munan, korppujauhon tai leivän aina sileäksi sauvasekoittimella. Siten saa paremman pyörykkämassan. Samoin annan aina pyörykkätaikinan tekeytyä vähintään puoli tuntia jääkaapissa, niin se on kiinteämpää ja siitä on helpompi pyöritellä pyöryköitä.

Ihana ja herkullinen pastaruoka luo kotoisan tunnelman, ihan hyggeä!

Italialainen kanapyörykkäpasta 4 annosta

Kanapyörykät

400 g kanan jauhelihaa
rypsiöljyä
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl ruoka- tai kuohukermaa
3 rkl korppujauhoja
½ tl chiliä
1 rkl kuivattua persiljaa (tai tuoretta vähän reilummin)
1 rkl basilikaa (tai tuoretta vähän reilummin)
2-3 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 kananmuna
2 rkl sitruunanmehua
suolaa ja mustapippuria

Tomaattikastike:

rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
1 rkl tomaattipyreetä
(½ dl punaviiniä)
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl provencen yrtit mausteseosta
1 tl sokeria
1 dl kivettömiä oliiveja
1-2 rkl balsamicoa
suolaa ja mustapippuria
tuoretta basilikaa

300 g pastaa

Lisäksi:
parmesaania

Valmistus:

1. Valmista kastike. Hienonna sipulit. Leikkaa lehtiselleri ja kuorittu porkkana mahdollisimman pieneksi kuutioiksi.
2. Kaada pannulle ja ala kuullottamaan ensin sipuleita ja lisää sitten porkkana ja lehtiselleri. Tee tämä kaikessa rauhassa, vähintään 10-15 minuuttia. Lisää sitten pyree ja anna muhia vielä 5 minuuttia.
3. Kaada viini sekaan ja keitä vähän kasaan.
4. Lisää tomaattimurska, oliivit, sokeri ja mausteet. Anna kastikkeen muhia vielä ainakin puoli tuntia. Jos on aikaa, niin pidemmästäkään keittämistä ei ole haittaa, vaan päinvastoin.
5. Valmista sillä välin kanapyörykät. Hienonna sipulit ja kuullota ne pannulla.
6. Laita korppujauhot turpoamaan kermaan.
7. Sekoita kerma-korppujauhoseokseen kuullotetut sipulit, mausteet ja kananmuna. (Jos haluat massasta tasaisen, ei lainkaan sipulisattumia, surauta se sauvasekoittimella sileäksi)
8. Lisää massaan kanan jauheliha ja sekoita hyvin.
9. Pyörittele massasta kostutetuin käsin tai kertakäyttökäsineillä (saatat silti tarvita vettä) pyöryköitä ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista pyöryköitä 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
10. Mausta tomaattikastiketta lopussa balsamicolla. Maista ja tarkista maku. Lisää mausteita tarpeen mukaan. Ohenna kastiketta tarvittaessa pastan keitin vedelä.
11. Lisää vielä joukkoon uunissa paistetut kanapyörykät ja kuumenna vielä sen verran, että kaikki on kuumaa. Viimeistele basilikalla.
12. Tarjoa keitetyn pastan kera.
13. Lisäksi parmesaania.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.