Marokkolainen lammaspata pöytään

Marokkolaista lammaspataa, kuskusia ja minttujugurttia
Marokkolaista lammaspataa, kuskusia ja minttujugurttia

Mutkattomia pataruokia on kiva tehdä, kun kutsuu kavereita kylään. Keittiössä hääräily on ohi, kun ystävät saapuvat ja ehtii rauhassa itsekkin seurustella. Lähi K-Supermarketista löytyi kotimaista luullista luomulampaan lihaa, josta päätin kokeilla tehdä ekaa kertaa marokkolaisen lammaspadan. Marokkolainen maustemaailma ja pataruoat sopivat niin mukavasti kylmiin talvi-iltoihin.

Googlasin eri ohjeita ja lopulta valitsin niiden pohjalta mieluisat mausteet, kuivahedelmät ja lisukkeet pataan. Padasta tuli oikein maukas ja herkullinen, vaikka käänsin ens alkuun lämmöt vahingossa liian lujille. Ei käynyt silti huonosti. Liha oli haarukassa hajoavaa ja oikein mureaa sekä hyvin irronnut luista.

Marokkolainen lammaspata
Marokkolainen lammaspata

Mausteinen lammaspata oli täyteläisen makuinen. Seuraksi keitin kuskusia, jonka maustoin suolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä, viinietikalla sekä kuivatuilla viikunoilla. Lisäksi tein minttujugurttikastiketta.

Illan makuja oli lopulta vähän Meksikosta ja Marokosta, kun tein alkuun vielä nopean cevichen. Se on niin kestolemppari.

Mies oli muilla mailla matkoilla, mutta olipa tällä kertaa kiva ja rento ilta ihanien naisten ja lasten seurassa.

Marokkolainen lammaspata

1,2 kg luullista tai luutonta lampaan patalihaa
(2 raakamakkaraa, esim. merqouez)
1 bataatti
1-2 punasipulia
1 tlk kikherneitä
1 kourallinen kuivattuja viikunoita tai aprikooseja
oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
2 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl appelsiinijauhetta
1 tl korianterin siemeniä hienonnettuna
1 kanelitanko
1 tl juustokuminaa jauhettuna
2 tl harissatahnaa tai 1 tl chiliä jauheena
1 tl rosmariinia
2 laakerinlehteä
1 prk kokonaisena kuorittuja tomaatteja
1 dl valkoviiniä
3 -4 dl vettä
kourallinen tuoretta korianteria tai persiljaa
suolaa
mustapippuria

Valmistus:

Lämmitä uuni 150-asteiseksi.

Leikkaa liha kuutioiksi.

Leikkaa sipulit ja bataatit lohkoiksi. Hienonna valkosipulit ja raasta inkivääri.

Kaada pataan oliiviöljyä ja kuumenna. Lisää valkosipuli ja inkivääri ja kuullota hetki. Lisää paloiteltu lampaanliha ja purista makkarasta palleroita. Ruskista. Lisää joukkoon muut ainekset sekä mausteet. Sekoittele. Anna kiehahtaa ja laita kansi päälle ja nosta uuniin.

Anna padan hautua kannen alla uunissa pari tuntia. Sekoita välillä ja tarvittaessa lisää vettä.

Tarjoa keitetyn kuskusin tai riisin ja minttujugurtin kanssa.

2 thoughts on “Marokkolainen lammaspata pöytään

  1. Ihanan mausteinen pata. Hyvää, lämmittävää ruokaa talvipakkasille.:) Harmi, kun meillä päin on huonosti aina lammasta tarjolla. Enimmäkseen löytyy vain pääsiäisen tienoilla niitä pakastepaisteja.:(

    1. Kiitos Katja:-) Se on tosiaan harmi, että kotimaista lammasta/karitsaa on huonosti saatavilla. Helsingissä tarjonta on tietenkin parempi, mutta meidänkin lähikauppa pääsi nyt yllättämään minut. Aikaisemmin en ole huomannut kotimaista luullista lampaan patalihaa olleen liiemmim tarjolla. Suuntaan usein Hakaniemen halliin, jos kaipaan monipuolisempaa lihatarjontaa. Tässäkin patalihassa oli muuten toimittaja Reinin liha, joka toimii juuri tuolla hallissa.

      Mutta jos hyvää lampaan patalihaa sattuu olemaan saatavilla, niin tätä kantsii kokeilla. Sinunkin olutlihapata oli kanssa erittäin houkuttelava. Näitä patapitoja on kiva jatkaa vielä muutama kuukausi:-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *