Jee! Raparperit rehottavat jälleen puutarhureiden ja minun riemuna. Minä tosin olen ennemmin sadonkorjaaja ja hyödyntäjä, kun taas puutarhurina en ole niinkään ansioitunut. Ilokseni mieheni on innostunut ja kiinnostunut kasvien kasvattamisesta, joten omasta pihasta saa korjata satoa pitkin kesää.
Raparperit ovat parhaimmillaan alkukesästä, jolloin niiden varret ovat mehukkaita. Jo juhannuksen jälkeen varret muuttuvat hieman puiseviksi, joten nyt on erittäin hyvä hetki hyödyntää satoa.
Raparperissa on hyvin kaliumia ja C-vitamiinia. C-vitamiinin saannin kannalta se vain pitäisi syödä raakana, joten eiköhän kannata ottaa raparperisato herkuttelumielessä. Raparperissa on myös oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Kalsiumkatoa korjataan nauttimalla piirakan kanssa vaniljajäätelö tai -kastiketta.:-)
Tämä ohje on muunnelma suursuositusta Maisemakahvilan raparperipiirakasta, joka löytyy muun muassa Kotilieden verkkosivuilta. Minun teki mieli vaihtaa täytteen rahka mascarponejuustoon ja maustoin täytteen lisäksi kanelilla. Tein myös puolet pienemmän annoksen, joka meni juuri sopivasti peruspiirakkavuokaan.
Tämä piirakka sopii makean raparperipiirakan ystävälle. Ei tämä kuitenkaan ällömakea ole, mutta sokeria ottaisin seuraavalla kertaa puolet täytteestä pois eli vain ½ dl mascarponeseokseen. Rahka on mascarponen tilalla ehkä piirun raikkaampi ratkaisu, vaikka raparperit ovat jo itsessään raikkaita.
Aurinkoinen sää hemmotteli meitä raparperikauden avajaisissa!
Raparperi-mascarponepiirakka
Muruseos:
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
125g voisulaa
Pohjataikina:
2/3 osaa muruseoksesta ( noin 3 ½ dl)
1 dl piimää
1 kananmuna
Vuokaan:
voita ja korppujauhoja
Täyte:
500 g raparperipaloja
1 tlk ( 250 g) mascarpone-juustoa
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
Pinnalle:
1/3 muruseoksesta
Sulata voi. Sekoita muruseoksen kuivat aineet kulhossa. Kaada päälle voisula ja sekoita murumaiseksi seokseksi. Ota seoksesta 1/3 eri kulhoon pintakuorrutetta varten.
Lisää muruseokseen kananmuna ja piimä. Voitele ja korppujauhota vuoka. Levitä seos vuokaan.
Ripottele pohjan päälle raparperinpalat.
Sekoita mascarpone, sokerit, kaneli ja kananmuna. Kaada seos raparperien päälle. Ripottele pinnalle muruseosta.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Kuulostaa mehevältä ja mascarpone onkin varmaan vähän ”jämäkämpää”, kuin esim. kermaviili? Mulla ei vaan pukkaa raparperia mullan alta;-) ja sammakkommekin joutuu elellä ilman sitä ”kultaista kotia”:-) Mutta onneksi raparperia on myynnissä kaupoissa.
Olen käyttänyt mascarponea monet kerrat leivonnassa ja toimii hyvin. Tähän piirakkaan toinen hyvä vaihtoehto on rahka, alkuperäisen ohjeen mukaan. Miksei myös kermaviili, käytetäänhän sitä myös muissa makeissa piirakoissa?:-)
Vaikuttaa hyvältä. Pitää kokeilla tehdä vieraille joskus. Voisikohan tuon muuntaa gluteenittomaksi jauhoja vaihtamalla, että voisi itsekkin joskus herkutella? Hmm. pitääpä joku päivä kokeilla. 🙂 Kiitos tästä ohjeesta, että saa raparpereille lisää käyttövinkkejä. 🙂
Kiva kuulla, kokeile ihmeessä. 🙂 Minulla ei ole kokemuksia gluteenittomasta murupohjasta, mutta miksei gluteeniton jauho toimisi tässä yhtä hyvin? 🙂