Viime syksynä ilmassa oli suurta lehtikaalihuumaa, joka huumasi minutkin. Harvasen viikko tilasin lehtikaalia ruokapiirimme kautta Stadin puutarhurilta Herttoniemestä. Lehtikaali taipuu moneen. Kokkasin siitä muun muassa smoothieta, sipsejä, pizzaa, piirakkaa, pastaa ja kastikkeita. Niin monenmoista, että pieni stoppi oli syksyn jälkeen paikallaan.
Tosin juuri, kun olin päättänyt ottaa vähän etäisyyttä lehtikaaliin, ruokapiirimme sai mukavan ja vastustamattoman lehtikaalitalkookutsun Stadin puutarhurilta. Eikä siitä ole edes kovin pitkä aika, noin kolme kuukautta. Olimme keräämässä lehtikaalia 1.joulukuuta Herttoniemen pelloilla. Olihan se vähän erikoista – jouluvalmisteluiden lomassa ollaan sadonkorjuussa!
Lehtikaalin maku vain paranee, kun pakkanen on päässyt sitä vähän puraisemaan. Silloin siihen tulee pieni makea vivahdus. Lehtikaali kestää kylmää erittäin hyvin, ja sitä voisi kerätä lumen altakin. Me saimme onneksi poimia sitä kuitenkin silloin, kun maa oli vielä paljas.
Kiitos Stadin puutarhurin, Jan Liesahon, meidänkin perheemme mukaan lähti viisi kassillista lehtikaalia. Poika sanoikin illalla lehtikaalisipsejä maistellessaan, että olipa kerta kaikkiaan reilu ja herkullinen talkoopalkka katoksen nostamisesta paikoilleen!
Suurin osa talkookaaleista meni pakastimeen. Lehtikaalin säilöminen onnistuu helposti pakastamalla tai kuivaamalla. Nyt satoa on ollut mukava ottaa taas pakkasesta. Eilen kokeilin lehtikaalikeittoa Glorian ruoka & viini lehden ohjeen mukaan, jota hieman muokkasin sen mukaan mitä kaapista löytyi.
Herkullisessa keitossa oli keväistä tunnelmaa. Lehtikaalin maku on pähkinäinen, ei yhtään kaalimainen. Keitto olisi voinut olla koostumukseltaan hieman paksumpaa, mutta kun sinne lisäsi Paavolan kotijuustolan yrttituorejuustoa ja italialaista parmesaania, niin leivän kera keitosta sai kelpo lounaan. Bonuksena: keitto valmistuu 15 minuutissa!
Lehtikaalikeitto
1 keltasipuli
1 l pakastettua lehtikaalia
2 rkl voita tai rypsiöljyä
1 l kasvislientä ( käytin Renee Voltairen lantbuljongia, noin 1 rkl / 1 litra)
4 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
1 1/2 rkl aniksensiemeniä
1 rkl kuivattua meiramia ( tuoretta voi laittaa enemmän)
1/2 suolaa
Lisäksi
parmesaania ja tuoreyrttijuustoa ( välttämättä, ei tarvitse molempia)
Kuori ja hienonna sipuli.
Kuullota sipulisilppu hetki rasvassa. Lisää lehtikaalisuikaleet, sekoita seosta hetki käännellen.
Lisää kasvisliemi kattilaan ja kuivattu meirami. Kiehauta ja anna porista muutama minuutti.
Sekoita vehnäjauhot hyvin kermaan. Lisää tasainen kerma-jauhoseos ohuena nauhana keittoon koko ajan sekoittaen. Keitä viitisen minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella melko sileäksi.
Paahda aniksensiemeniä kuivassa pannussa, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää siemenet keittoon ja tarvittaessa ripaus suolaa.
Raasta tai höylää annoksen päälle parmesaania ja lisää joukkoon tuoreyrttijuustoa. Tarjoa keiton kanssa maalaisleipää.
Ai, kun hyvännäköistä keittoa ja ihania lasten ”käden taitoja”. Kaikki asiat saavat ihan
hyvää tuulta aikaiseksi 🙂