Uljaan karjatilan tilamaito tuli viime viikolla Laajasalon ruokapiirin tilausvalikoimaan. Tilamaitoa kutsutaan myös aidoksi maidoksi, tinkimaidoksi eli raakamaidoksi. Aito maito sopii nimeksi täydellisesti, koska maitoon ei ole lisätty mitään, eikä siitä ole myös poistettu mitään.
Etenkin meidän lapset rakastavat tilamaidon kermaista ja hieman makeaa makua. Tytär totesikin maistaessaan ensimmäistä lasillista, että tämä ei ole mitään litkua, vaan oikeaa maitoa! Olisiko vahva mieltymys tilamaitoon siirtynyt verenperintönä, kun isä on lapsuudessa saanut mummolassa nauttia aitoa maitoa kaikki kesät ja lomat.
Maitoa nauttiessa syntyi hauska sarjakuva. Tinkimaito on tyttäreni mukaan selvästi myös kissojen herkkua.
Tilamaito on pakattu upeannäköiseen ja kätevään 3 litran hanapakkaukseen. Meillä tilamaidosta tehtiin myös pannaria, josta kirjoitin Saaremme blogiin. Ensi viikolla ajattelin tehdä tilamaidosta smoothieita, kaakaota ja ehkä myös pannacottaa..
Kylläpäs on ”helluunen” sarjakuva 🙂 ja hieno kirjoitus suomalaisesta maidosta.
Menestystä Uljaan karjatilalle !
Tsemppiä molemmille taiteilijoille! Kyll´ Piritakin varmaan tykkäis tuosta maidosta, vaan on aika suuri pakkaus! Hyviä jatkoja kaikille! terv Pirkko-mummi
Tämän päivän (4.4.2014) Metro-lehdessä juttu, että Uljaan tilamaidon epäillään sairastuttaneen seitsemän ihmistä suolistotulehdukseen. Oireina olut kuumetta, ripulia, umpilisäkkeen tulehdusta muistuttava vatsakipu.
Vatsaoireita ja raakamaitoa juoneita kehotetaan hakeutumaan terveyskeskukseen näytteidenottoa varten.
Hei, kiitos viestistäsi! Luin myös tänään saman uutisen Helsingin Sanomista. Raakatuotteissa on aina riskinsä, mutta olisin odottanut, että tämän tilamaidon hygieniaan olisi todella panostettu. Joku asia on nyt silti ketjussa pettänyt? Toki raakamaitopurkin kyljessä varoitetaan aina näistä riskeistä, kuten Uljaan Karjatilakin on tehnyt. Meillä raakamaitoa on juotua vain satunnaisesti ja Uljaan tilamaitoa on nautittu viimeksi kolmisen viikkoa sitten, joten uskoisin, että meidän perhe on välttynyt tältä todella ikävältä tartunnalta. Harmillista, kun tuote on muuten aidosti hyvänmakuinen, niin tuotteen turvallisuuteen ei sitten uskalla raakana luottaa. Ruoanvalmistuksessa, kuumennettuna tuote tietenkin on turvallinen. Mielestäni raakamaidosta valmistuu erittäin herkulliset pannarit, letut, puurot ym.
Hieno juttu! Olikin turha säikähdys.
http://www.uusimaa.fi/artikkeli/289133-naytteet-uljaan-tilan-raakamaidosta-ovat-puhtaita
Ikävä uutinen, Uljaan tilamaidosta löytyi sittenkin yersinia-bakteerikanta. http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/293240-raakamaito-aiheutti-39-yersinia-tartuntaa