Kukkakaali taipuu myös carbonaraan, kuten niin moneen muuhunkin ruokalajiin. Paahtaminen tekee tunnetusti hyvää kukkakaalille ja carbonaraan kukkakaali kulkee myös ensin uunin kautta. Paahteiset pallerot upotetaan viimeisenä pasta-annokseen.
Kukkakaalicarbonaran idea löytyi kirjastosta lainaamastani Salla Korpelan K niinkuin kaali- ruokakirjasta, joka on loistava opus kaaliruokien ystävälle. Kirjassa on monta mielenkiintoista kukkakaalireseptejä, muun muassa kukkakaaliceviche, -korma, -purilaiset -kermakastike tai vaikka kiinalaiset seesamikukkakaalit. Eikä kirja tietenkään unohda keräkaalia, varhaiskaalia, parsakaalia, lehtikaalia, kiinankaalia ja kyssäkaalia. Kaalireseptejä on yhteensä yli 60. Tämän kirjan tahtoisin ihan omakseni!
Kukkakaalicarbonara on maukas kasvisversio perinteisestä carbonarasta. Hieman toteutin sen omaan tapaani eli alla oleva resepti ei aivan vastaa kirjan ohjetta. Hyödynsin myös kukkakaalin lehdet, jotka paistoin pannulla voissa & öljyssä sekä maustoin suolalla, mustapippurilla, chilillä, valkosipulijauheella ja sitruunanmehulla. Ne olivat ihanan rapsakoita!
Kukkakaalicarbonara (2-3 annosta)
1-2 pientä kukkakaalia
2-3 rkl rypsiöljyä
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl chiliä
suolaa ja pippuria
200 g keitettyä pastaa
1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja hienonnettuna
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
1 dl kuohukermaa
1 kananmuna
1 dl parmesaaniraastetta
suolaa ja mustapippuria
Valmistus:
1. Huuhtele kukkakaali ja poista kukkakaalista kova kanta ja pilko pieniksi kukinnoiksi. Levitä kukkakaalit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja sekoita mausteet sekä öljy joukkoon. Paahda kukkakaaleja 200 uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaalit ovat kypsiä.
2. Yhdistä kulhossa muna, kerma, parmesaaniraaste, suola ja mustapippuri.
3. Kaada isolle pannulle tilkka öljyä ja kuullota ensin valkosipulia. Lisää sitten pasta ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita joukkoon kerma-munaseos.
4. Lisää viimeisenä joukkoon paahdetut kukkakaalin kukinnot.