Silakkamarkkinoilla voi nauttia upean maistelumenuun

Silakkamarkkinat

Helsingin Kauppatorilla käynnistyivät eilen perinteiset Stadin Silakkamarkkinat, joka on yksi kaupungin vanhimmista perinnetapahtumista. Ne ovat olleet myös minulle monivuotinen perinne, vaikka aikoinaan ostin markkinoilta silakkasäilykkeitä lähinnä miehelleni. Tänä päivänä olen oppinut maistelemaan ja pitämään silakasta laajemmin, viimeisempänä myös maustesilakasta!

Tänä vuonna Silakkamarkkinoilla pääsee nauttimaan Siisti silakka Pop up ravintolassa herkullisen silakkamenuun, jossa silakka on jokaisen annoksen päätähti – lukuunottamatta mustikkaista jälkiruokaa. Menu on raikas ja moderni makumatka maailman ympäri, annokset ovat virkistävän erilaisia!

Ensimmäisenä lähdettiin liikkeelle Krouvin silakasta, jossa on Tage Gustafssonin maustesilakkaa (maustekalasarjan voittaja), kananmunaa, kapriksia, sipulia ja pähkinävoi-vinegrettea. Se oli mukavan suolainen alkupala ja vaikka en ole ollut maustesilakan suurkuluttaja, niin tämä maistui kyllä minullekin!

Krouvin silakka

Seuraavaksi eteen tuotiin espanjalainen klassikko Boquerones, leivän kanssa tarjottava antipastotyyppinen raikas pikkusuolainen ja nyt tietenkin silakasta valmistettuna. Valkosipulilla, sitruunalla ja oliiviöljyllä marinoitu silakka oli herkkua oliivien kera. Boquerones on aina ollut minun makuuni ja tykkäsin myös tästä.

Silakka boquerenos

Makumatka jatkui Venäjälle ja saimme maistaa silakka blinitempuraa, jossa silakka oli friteerattuna tattarihapanjuuritaikinan sisällä, seurana savustettua aiolia, tilliöljyä, pikkelöityä kurkkua ja fenkolia. Annoksessa oli hienosti savuisuutta, raikkautta ja rapeutta. Blinitempura taisi olla pöytäseurueemme suosikkiannos.

Silakka blinitempura

Ennen kotimaata oli vuoro vielä rantautua Brittein saarille nauttimaan tietenkin fish & chips, joka sekin tarjoiltiin varsin modernissa asussa. Annosta täydensivät hernepyree ja gripiche kastike, tartarimainen kastike. Tämä annos maistuisi varmasti myös lapsille.

Fish & chips

Merellinen makumatka päättyi Suomeen ja jälkiruokana oli ihanaa mustikkakukkoa eli rättänää vaniljajäätelön kera. Toki aikaisemmat annokset olivat valmistettu suomalaisesta silakasta eli kyllä se Suomi myös koko matkan mukana kulki.

Mustikkakukko eli rättänä

Silakkamenusta sai nauttia meren äärellä, koska markkinoiden ajaksi autot on siirretty parkkipaikalta syrjään ja paikalla on paviljonki. Ruokailun lomassa ei voinut olla taas pohtimatta, koska autojen aikakausi tällä paikalla päättyy ja tilalle tulisi jotain järkevämpää, kuten vaikka ravintola. Onneksi merellinen ruokailuelämys on siinä kuitenkin nyt lauantaihin asti mahdollista kokea!

Siisti silakka -ravintolassa on myös tarjolla klassikkoannoksia pienempään nälkään. Menuun lisäksi listalta löytyy myös silakkakeittoa, saaristolaisleipiä smörrebröd tyyppisesti, skagenröraa, gubbröraa ja savusilakkaleipiä. Tarkemmat tiedot, hinnat ja aukioloajat löydät ravintolan sivuilta.

Kotiinlähtiessä satoi, joten kipaisin vain nopeasti Jörres Fiskin paatille ja nappasin kotiin tuomisiksi purkillisen chili- ja sitruunasilakkaa. Chili-silakka tuli kolmanneksi Silakka-yllätyssarjassa. Menen paremmalla säällä pyörähtämään markkinoilla vielä uudestaan. Entäs sinä? Ehkä törmätään siellä!

Jörres Fisk

Lämmin kiitos kutsusta ja upeasta lounaasta Stadin Silakkamarkkinat!

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Silakkamarkkinoilla voi nauttia upean maistelumenuun

    1. En muista koska viimeksi (tai kenties ei koskaan..) olen maanantailounaana nauttinut näin hienon maistelumenuun. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *