Samettisen lehtikaalirisoton salaisuus

Lehtikaalirisotto
Lehtikaalirisotto

Olimme pääsiäisenä kyläilemässä vanhempieni luona Pirkanmaalla. Äiti oli tehnyt taas ihania ruokia. Lehtikaalirisotto oli muun muassa aivan mielettömän hyvää ja siinä oli yllättävän pehmeä rakenne.

Samettisen lehtikaalirisoton salaisuus oli se, että lehtikaali oli kiehautettu erikseen kermassa ja lehtikaali-kermaseos oli ajettu sen jälkeen tehosekoittimessa sileäksi. Lehtikaalin lehdet ovat nimittäin kypsänäkin välillä vähän sitkeitä, joten tämä on todella mainio keino saada täydellinen rakenne lehtikaalirisottoon.

Lehtikaalirisotto
Lehtikaalirisotto

Pääsiäisenä lehtikaalirisotolla herkuteltiin kokonaisena kypsennetyn kanan kanssa. Nyt tein risoton uunilohen seuraksi.

Olenkin kaivannut uusia ideoita pakastetulle lehtikaalivarastolleni. Nyt löytyi taas yksi herkullinen lehtikaaliherkku, jota teen varmasti monta kertaa uudelleen.

Lehtikaalirisotto

oliiviöljyä ja voita
2 valkosipulinkynttä
2 salottisipulia
3 dl risottoriisiä
7-8 dl kasvislientä
150 g lehtikaalia
3 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunanmehua
1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
suolaa
mustapippuria
lehtipersiljaa

Valmistus:

Kuori ja hienonna sipulit. Poista lehtikaalista paksu lehtiruoti ja hienonna se pieneksi.

Kuullota sipuleita öljyssä ja voissa. Lisää riisi ja jatka kuullottamista sen aikaa, että öljy imeytyy riisiin. Lisäile kasvislientä vähitellen, kunnes riisi alkaa olla kypsää. ( Voit korvata osan nesteestä myös valkoviinillä eli alkuun noin yksi desi viiniä ja sitten loput kasvislientä.)

Kiehauta toisessa kattilassa hienonnettu lehtikaali, kerma, sitruunanmehu, suola ja pippuri. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella.

Kaada kuuma kerma-lehtikaaliseos risoton joukkoon. Lisää samalla parmesaani ja sekoita.

Silppua päälle tuoretta lehtipersiljaa.

Tarjoa heti.

8 thoughts on “Samettisen lehtikaalirisoton salaisuus

  1. Kiva, jos risottoni maistui täällä 🙂 Joo, olen vähän moittinut lehtikaalta sitkeäksi risotoissa, vaikka olisikin kypsää silppua, mutta tällä keinolla sen saa pehmeäksi ja kaunistaakin risottoa. Samoin myös ohukaistaikinaan ym. sen saa hienonnettua sauvasekoittimella. Kuohukermaa en arvaa laittaa ihan yhtä paljon, vaan korvaan osan esim. ruoanvalmistuskermalla 😉

    1. No kyllä maistui! 🙂 Ja näin pian maisteltiin risottoa täällä uudestaan. Kiitos ohjeesta! 🙂

  2. Tuli muuten mieleen tuosta risoton kasvisliemimäärästä, että mulla se on ollut n. 9 dl, mitä on tarvinnut, mutta varmaan riiseissäkin on eroja…:-)

    1. Nesteen määrää risotossa onkin vaikea sanoa ihan tarkkaan, mutta sen vuoksi sitä kannattaakin lisätä vähitellen. 🙂

  3. Lehtikaalia en ole vielä risotossa kokeillut, näin valmistettuna siitä varmasti tulee pehmeämpää ja suututuntumalta miellyttävämpää…; )

    1. Lehtikaalin maku on upea risotossa, mutta tosiaan tällä valmistustavalla saa lisäksi erittäin miellyttävän suutuntuman. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *