Sain Pop up – Kanslerin keittokirjan kesän alkupuolella, kun meillä väännettiin keittiöremppaa. Kirjaa jo silloin selatessa huomasin saaneen käsiini mestarimaisen ruokaopuksen, jossa ei mennä kokkailujen kanssa koskaan siitä missä aita on matalin.
Kanslerin keittokirja vie mielenkiintoiselle makumatkalle eri puolille maailmaa, pieteetillä valmistettujen makuelämysten äärelle. Matka alkaa amerikkalaisella brunssilla, josta jo muutamilla reseptipoiminnoilla tekee myöhäisestä aamusta taivaallisen nautinnon, kuten esimerkiksi näillä maissirösteillä, uppomunan ja avokadon kera. Syksyn twistiä brunssiin tuo mausteinen Kanslerin kurpitsalatte.
Odotan myös, että pääsen kasaamaan vietnamilaisia bánh mì patonkeja herkullisilla täytteillä tai syksyn viiletessä keitän lämmittävää ja jännittävää Ramen keittoa. Ehkä myös joku ilta uunissa paistuu muhkea piirakka brittiläiseen tapaan, jonka sisällä on mehevää ja maukasta paistikastiketta. Kirjaa lukiessa tulee olo, että nämä mahtavat reseptit täytyy kokata kaikki!
Kanslerin Jenni Tuomisen reseptien rinnalla kulkevat Tuomas Vimman hauskat ja mielenkiintoiset tarinat. Yhdessä he tekevät kirjasta elämyksen. Kirja antaa myös hyvät vinkit oman pop up ravintolan perustamiseen, josta tekijöillä on kokemusta paljon enemmän kuin monella muulla. Kirjaa lukiessani en voinut olla vähän harmittelematta, että en ole koskaan käynyt Kansleri ravintolan pop up patojen ääressä. Ehkä joku päivä jossain se on taas mahdollista. Toivottavasti he perustavat ravintolan Helsinkiin, kun palaavat Ranskasta! Onneksi ensiapua antavat kirjan 80 maukasta reseptiä.
Mutta nyt: maissiröstejä, avokadon ja uppomunien kera Kanslerin tapaan, olkaa hyvä!
Lämmin kiitos kustantajalle kirjasta ja tekijöille kumarruksen kera!
Maissirösti, avokadoa ja uppomunia
1 valkosipulinkynsi
1 kourallinen korianteria
100 g cheddarjuustoa
200 g raejuustoa
3 munaa
1 prk (340/280 g) maissia
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl juustokuminaa
1 tl kivennäisvettä
1 ½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
paistamiseen voita ja öljyä ( tai kirjan ohjeessa vegeöljy)
4 kananmunaa
0, 7 dl väkiviinaetikkaa
2 avokadoa
1 limetti
( lisäksi tomaatteja)
Valmistus:
Hienonna valkosipuli ja korianteri. Raasta cheddar. Sekoita juustot ja munat kulhossa. Lisää mukaan valutetut maissit, valkosipuli ja koranteri. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.
Kuumenna rasva pannulla ja paista röstejä keskilämmöllä 3-4 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta valmiit röstit uunivuokaan ja pidä ne lämpöisenä folion alla 100 asteisessa uunissa tarjoiluun saakka.
Kiehauta litra vettä. Alenna lämpöä ja lisää etikka. Riko kananmuna kuppiin ja tee veteen pyöräytysliike ( laita siis vesi pyörimään) ja kippaa muna sinne. Keitä 2-3 minuuttia, jotta keltuainen jää vielä juoksevaksi. Nosta (reikä)kauhalla pois.
Lohko avokadot ja tomaatit. Purista avokadon päälle limetin mehua. Yhdistä kulhossa tomaattien kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit lisätä mukaan myös tuoretta korianteria.
Kokoa annos: maissiröstejä, uppomuna ja tomaatti-avokadosalaatti lautaselle.
Reseptissä pieniä muutoksia, mm. uppomunien kohdalla ja lisukkeiden kohdalla.
On kyllä hienon kuuloinen kirja ja ihanan huikeita ruokajuttuja virittelet siellä bistron keittiössä syksyisiin tunnelmiin 🙂