Tomaatti on nyt parhaimmillaan paahdettuna. Sen olet varmaan huomannutkin, jos olet tehnyt Liemessä-ruokablogin hitiksi noussutta uunifetapastaa. Se on oikeasti mielettömän hyvää ja siitä ehkä innostuinkin paahtamaan tomaatit myös keittoon.
Toinen ajatus tähän keittoon tuli eiliseltä lounaalta Ravintola Latvasta, jossa nautin aivan erinomaista tuoretomaattikeittoa ja rapu-ricottaa. Siinä oli täyteläisyyttä ja sopivasti tulisuutta sekä keiton kruununa rapu-ricottaa pallero. Heidän keittoreseptiä en tiedä, mutta mielestäni onnistuin saamaan samaa makua tähän omaan tuoretomaattikeittooni.
Paahtaminen oli oivallinen valinta, vaikka veikin tunnin aikaa, mutta sen jälkeen valmisteluihin meni enää noin viisi minuuttia. En käyttänyt tässä lainkaan kasvislientä, koska tomaateista oli irronnut niin paljon nestettä vuokaan, joten sillä nesteellä sain sopivan paksun koostumuksen keittoon. Jos tykkäät juoksevammasta niin voit lisätä oman makusi mukaan kasvislientä.
Rapu-ricotan sävelsin myös omasta päästäni ja kyllä sitä mielestäni kehtasi nostaa nokareen tämänkin keiton kruunuksi. Rapu-ricottaa voisi kokeilla myös paahdetun vaalean leivän päällä. Se on kyllä kanssa aikamoista herkkua!
Paahteinen tuoretomaattikeitto & rapu-ricotta (noin 3 annosta)
800 g isoja terttutomaatteja
3 valkosipulinkynttä kuorittuna ja viipaloituna (saa olla paksuja )
½ punainen chili viipaloituna ja siemenet poistettuna
½ tl sokeria
10 timjamin oksaa
suolaa ja mustapippuria
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
1 pala kuivahtanutta vaaleaa maalaisleipää paloina
noin ½ dl kuohukermaa
Valmistus:
1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
2. Nosta huuhdellut tomaatit vuokaan ja lisää joukkoon muut ainekset, paitsi kerma ja leipä.
3. Paahda tomaatteja uunissa noin tunti.
4. Poista tomaateista kannat ja varsi sekä ota pois timjamin varret.
5. Siirrä ainekset vuoasta kattilaan, lisää kuivahtaneet leipäkuutiot ja aja sauvasekoittimella sileäksi.
6. Nosta kattila takaisin liedelle. Lisää mukaan kerma ja kuumenna sekoittaen samalla. Maista ja tarkista suola & pippuri.
7. Tarjoa rapu-ricotan kera. Kts. Ohje alla.
Rapu-ricotta
200 g ricottaa
100 g katkarapuja hienonnettuna
½ chili hienonnettuna ja siemenet poistettuna
kourallinen persiljaa hienonnettuna
1 rkl sitruunanmehua
suolaa ja mustapippuria
1. Sekoita kaikki ainekset ja tekeytyä sen aikaa jääkaapissa, kun teet keiton.
Tomaatit on tosiaan olleet taas mauttomia, mutta tässä keitossa takuulla pääsevät loistamaan maukkaina. Nam 🙂
Näin käy, mauttomuus ei tule enää mieleenkään! 🙂