Paistettuja ahvenia ja antiboise-kastike

Ahventa ja antiboisekastike
Ahventa ja antiboisekastike

Pidän monenlaisista kalaruoista, mutta jostain syystä minunkin lautaselle päätyy liian usein sitä lohta ja harvemmin vaaleaa kalaa, kuten esimerkiksi ahventa, siikaa tai kuhaa. Terästäydyin taas kalatiskillä ja mukaan tarttui pieniä ahvenfileitä.

Ravintola Murun keittokirjasta löytyi ahvenfileille kivan kirpakka antiboisekastike, joka on yrteillä ja oliiveilla höystetty oliiviöljypohjainen tomaattikastike. Tein kastikkeeseen pieniä omia muutoksia, mutta ohje on aika pitkälti sama kuin Murun kirjassa.

Ahventa ja antiboisekastiketta voisi mielestäni syödä pienenä alkupalanakin. Sen vuoksi kuvassa on pieni muutaman ahvenfileen miniatyyriannos. Tästä saa kuitenkin mainion pääruoan, kun seurana on esimerkiksi vihersalaattia ja rosmariiniperunoita.

Ahven ja antiboise oli niin hyvää, että on pakko hakea jotain vaaleaa fisua pian uudelleen. Kastike sopii myös paistetun kanafileen seuraksi.

Aurinkoista viikonloppua!

Paistetut ahvenet

400 g ahvenfileitä
suolaa ja valkopippuria
1 dl vehnäjauhoja
voita ja rypsi-/oliiviöljyä paistamiseen

Antiboise-kastike

2 valkosipulinkynttä
½ punttia ruohosipulia
10 tuoretta basilikan lehteä
1 dl kivettömiä oliiveja
1,5 dl oliiviöljyä
4 timjaminoksaa
5 tomaattia
½ tl sokeria
½ sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

Valmistus:

Tee ensin antiboise-kastike.

Lämmitä oliiviöljy kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon timjami ja puolet basilikan lehdistä. Anna maustua huoneenlämmössä sen aikaa, kun teet muut valmistelut.

Kalttaa tomaatit eli tee pieni ristiviilto tomaatin kantaan ja laita ne noin 10 sekunniksi kiehuvaan veteen. Kuori ja leikkaa tomaatit puoliksi. Poista siemenet ja kuutioi ne.

Kuullota valkosipuli tilkassa oliiviöljyä.

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja kaada maustunut oliiviöljy siivilöitynä tomaattiseoksen joukkoon, kun olet saanut paistettua kalat.

Suolaa ja pippuroi ahvenfileet. Jauhota kevyesti. Paista kypsiksi öljy-voiseoksessa.

Nauti paistetut ahvenfileet antiboise-kastikkeen kera. Lisukkeiksi sopivat esimerkiksi vihersalaatti ja rosmariiniperunat.

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Paistettuja ahvenia ja antiboise-kastike

  1. Ahven on hyvän makuinen kala, vaikkakin ruotoja saa nyppiä muutaman syödessä 🙂 Täällä Tampereen seudulla on vain tahtonut olla ”kiven alla” nyt alkuvuodesta. Mikä lie sitten syy?

  2. Nämä fisut olivat hyvin fileerattu, koska ruotoja ei juuri tullut vastaan. Ehkä ahventa on heikommin tarjolla, koska nyt ei ole ehkä ahvenen paras sesonki..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *