Kokeilin tehdä ensimmäistä kertaa kalaa suolaliemessä, kun appi toi eilen meille mökiltä kuhasaalista. Olen joskus lukenut suolaliemestä, sitten se on vain unohtunut ja nyt se tuli sopivasti vastaan Sami Tallbergin Makuparit-kirjasta. Suolaliemen avulla kala suolaantuu miellyttävän tasaisesti.
Makuparit-kirjassa suolalientä oli käytetty mateelle ja siialle, mutta yhtä lailla se toimii kuhalle tai muille kaloille. Liemi on hyvä keittää ajoissa jäähdytyksen takia, mutta onneksi näillä pakkasilla liemen jäähdyttää melko nopeasti myös ulkona. Liemi on helppotekoinen ja pienet fileet suolaantuvat siinä nopeasti, max viidessä minuutissa. Itselle parhaimman suolaisuuden löytää kokeilemalla, mutta omaan makuuni tästä tuli juuri sopivan suolaista.
Kalan seuraksi tein nopeasti valmistuvat mausteiset, kanelilla maustetut porkkanat, jotka Makuparit-kirjassa tarjoiltiin siian ja tattarin kanssa. Itse paistoin lisäksi edelliseltä päivältä jäänyttä salsa verde- muusia, joka trimmaa loistavasti yhteen myös kuhan kanssa!
Kiitokset maukkaista, kotiinkuljetetuista ja valmiiksi fileoiduista kuhista kalamies Matti-papalle!
Kuhaa suolaliemessä & mausteiset porkkanat ( neljä annosta)
noin 600- 700 g kuhaa fileenä
1 l vettä
1 dl merisuolaa
1 laakerinlehti
1 valkosipulinkynsi murskattuna
voita paistamiseen
limetin tai sitruunanmehua maun mukaan
persiljaa
4 porkkanaa
2 dl kasvislientä
1 laakerinlehti
½ tl jauhettua kanelia
suolaa ja mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
Valmistus:
1. Tee suolaliemi ajoissa, esimerkiksi edellisenä päivänä, että se ehtii jäähtyä. Kiehauta ainekset kattilassa, anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa.
2. Valmista seuraavaksi porkkanat. Kuori porkkanat ja leikkaa ne sen jälkeen mandoliinolla tai juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi.
3. Kiehauta mausteet ja vesi kattilassa. Lisää porkkanasuikaleet ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes porkkanat ovat al dente.
4. Valuta vesi pois ja sekoita porkkanat oliiviöljyn, suolan ja pippurin kanssa.
5. Jos kuhafileet ovat kovin kookkaita, niin leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ( noin 125g). Suolaa kuhafileitä suolaliemessä noin 5 minuuttia. Valuta fileet huolellisesti ja kuivaa talouspaperilla.
6. Paista fileet voissa pannulla molemmin puolin rapeiksi. Purista lopuksi päälle limetin mehua.
7. Tarjoa kuha ja porkkanat heti esimerkiksi salsa verde muusin tai tavallisen muusin kera.
Reseptit pienin muutoksin Sami Tallberg, Makuparit -kirjasta
Juu, toi suolaliemi on monen ravintolankin mehevän ja maukkaan kalan salaisuus. On kans pitänyt kokeilla, mutta aina unohtuu…
No näin minäkin olen kuullut, että tämä on ois se monen ammattilaisten suolauskonsti. Minulla se on kanssa ollut unohduksissa, mutta nyt oli sopivasti ohje ja kala käsillä. Teen tähän tapaan kyllä toisenkin kerran 🙂
Suolaliemi on kyllä ihan ehdoton. Lähinnä olen suolannut uunilohta, mutta olen kokeillut myös siikaa ja kuhaa. Savustuspönttöön laitettavien kalojen suolaamisessa myös ihan ehdoton. Toimii pyöreälle ja fileelle.
Niin taitaa olla! 🙂 Täytyy seuraavaksi kokeilla sitä uuniloheen.