Päiväretki Helsingin Vasikkasaareen

Vasikkasaari länsikalliot

Olemme pitkään haaveilleet retkeilystä Helsingin lähisaarissa. Nyt kun meillä on vuokravene käytössä se haave on saanut vihdoin tuulta purjeisiinsa, mutta moniin Helsingin lähisaariin pääsee myös yhteysaluksilla. Kuten myös tänne Vasikkasaareen yhteysalus alkaa liikennöimään Kauppatorilta 17.6 -30.8.2020 välisenä aikana. Se voi olla jopa parempi vaihtoehto tulla saareen, koska vierasvenepaikkoja on vain muutama.

Vasikkasaari öljysäiliö
Vasikkasaari

Vasikkasaari on Helsingin kaupungin omistama virkistys- ja ulkoilualue. Se sijaitsee Helsingin keskustan tuntumassa Kruunuvuorenselällä Katajanokan, Laajasalon, Santahaminan ja Suomenlinnan keskellä.  Vasikkasaaren slogan onkin ”saari keskellä stadia”. Vasikkasaarella on värikäs historia niin puolustusvoimien, valtion ja kaupungin alueena. Siitä voi lukea lisää täältä.

Vasikkasaari ketoorvokki
Vasikkasaari kalliokielo
Vasikkasaari kukkii keltaisenaan (ukonpalkoa?)

Näin alkukesästä Vasikkasaari on oikea villikukkien puutarha. Joka pientareella ja kallioilla rönsyili valtoimenaan kesän kukkia, kuten metsäorvokkia, kalliokieloa, suolaheinää, ukonpalkoa jne. Ihana luonnon kukkatarha! Teimme saaressa pienen kävelykierroksen, joka kulki Vasikka-areenan ja öljysäiliön kautta valkoiselle talolle eli komedantin talolle. Se sijaitsee saaren länsipuolella ja sitä ympäröivältä kallioalueelta on upeat maisemat Suomenlinnaan, Helsingin keskustaan ja Kalasatamaan.

Vasikkasaari eväspaikka

Vasikkasaari perunasalde

Länsipuolen kallioilla on myös eväspaikka samoilla mahtavilla merimaisemilla. Penkki-pöytäryhmä taisi olla ihan upouusi, kun sahapuruakin oli vielä ympärillä. Siinä kelpasi eväitä nauttia ja samalla sai katsella myös, kun komea puinen purjelaiva ja Viking Gabriellakin lipuivat ohi. Tällä retkellä nautittiin Järki särki patongeista ja piparjuurisesta perunasalaatista. Jälkkärinä mansikoita ja suklaata.

Vasikkasaari laivat
Vasikkasaari jääkellari

Paluumatkamme kulki sektoriloiston kautta, joka on rakennettu 1895. Tälläinen pyöreä sektoriloistotorni on tiettävästi ainoa enää aktiivisessa käytössä oleva.

Vasikkasaari sektoriloisto

Vasikkasaari on kiva retkipaikka ja näin Itä-Helsingistä saapuvalle oivallinen lähikohde. Saaressa on paljon myös yksityisessä käytössä olevia kesämajoja, jotka ohitimme kauempaa.

Eväsvinkit:

Järki särki-patonki

kaurapatongia
tomaattia
valkosipulista Järki särkeä
salaattia
Jukolan juusto cheddaria
sipulin varsia

Ranch-levite:
2 rkl majoneesia
3 rkl kermaviiliä
½ valkosipulinkynsi raastettuna
½ ruukkua persiljaa hienonnettuna
kourallinen basilikaa hienonnettuna
1 rkl sitruunanmehua
1 tl dijon-sinappia
4-5 tippaa tabascoa
ripaus sokeria
suolaa ja mustapippuria

Valmistus:

1. Sekoita tahnan ainekset hyvin keskenään.
2. Halkaise patonki ja levitä tahna. Täytä muilla täytteillä.

Piparjuuri-perunasalaatti löytyy täältä. Sen lisäksi laitoin rasioihin oliiveja, artisokkaa ja salaattia.

2 thoughts on “Päiväretki Helsingin Vasikkasaareen

  1. Kyllä siellä on ihan huikaisevan kauniita maisemia, hyvät eväät mukana ja toivottavasti pitkät ruokatauot 😀

    1. Eihän tuosta piknik-pöydästä ihan heti malttanut lähteä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *