
Parempi perunagratiini ryydítetään kermalla ja hyvällä gruyere-juustolla sekä ripauksella muskottipähkinää. Muhkea gratiini ei voi olla maistumatta, kun syksyn viileys ja koleus kolkuttelee oven takana. Alkuviikosta oli ainakin sen verran vilpakkaa, että kuulin jostain tuhdin gratiinin ja paistin kutsun.

Paahtopaisti on vanha tuttu perunagratiinin seurassa, mutta ah niin oivallinen. Lisäksi vain rapsakkaa ja raikasta salaattia.
Paahtopaistista olin ajatellut taikovani myös tähderuokaa Hävikkiviikon merkeissä, mutta ostin niin täsmämäärän, ettei tähteitä nyt jäänyt. Myös näinkin välttyy kätevästi siltä ruokahävikiltä, vaikka jäikin hieman paahtopaistileipä kutkuttumaan mieltä.
Perunagratiini
voita ja öljyä
1 sipuli
2 valkosipulia
1 kg (jauhoista) perunaa
2 dl juustoraastetta ( gruyerea)
2 dl kermaa
¼ tl muskottipähkinää
suolaa ja mustapippuria myllystä
Valmistus:
Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. ( Mandoliini on tässä tosi kätevä.)
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita voissa ja öljyssä.
Voitele vuoka voilla. Lado perunaviipaleet vuokaan ja sekoittele joukkoon kuullotettu sipuli ja juustoraastetta. Rouhi päälle suolaa ja pippuria.
Kiehauta kerma ja mausta se muskottipähkinällä. Kaada kerma vuokaan ja ripottele pinnalle vielä vähän juustoraastetta.
Laita vuoka 200 asteiseen uuniin. Anna kypsyä noin 40 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt, perunat kypsiä ja pinta kauniin värinen. Suojaa gratiini tarvittaessa lopussa kannella, ettei pinta pala.