Lähde länteen! Aitojen makujen Raasepori ja Inkoo

Westerby Gård
Westerby Gård

Lumo Matkailu ja Slow Food Västnyland kutsuivat minut ruokaretkelle Raaseporiin ja Inkooseen. Lähdimme pienellä bloggariporukalla Helsingistä ensin kohti Inkoota. Reissun oppaana toimi Läntisen Uudenmaan ja Slow Food Västnylandin aktiivi ja asiantuntija Bitte Westerlund.

Westerby Gård
Westerby Gård

Westerby Gård – Ravintola ja boutique hotelli kartanomiljöössä Inkoossa

Pikkubussi vei meidät ensimmäisenä idylliseen Westerby Gårdin kartanomiljööseen, joka sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Helsingistä eli sinne on vain vaivainen tunnin ajomatka. Viimeiset kilometrit huristeltiin mutkittelevaa hiekkatietä pitkin. Keskellä kaunista kultturimaisemaa on vastassa upea tila, jonka kahdesta erillisestä rakennuksesta löytyvät ravintola ja hotelli.

Gunilla, Jyri ja Jeanette
Gunilla, Jyri ja Jeanette

Westerbygård_huone
Kartanon hyväntuuliset omistajat Gunilla Wikström ja Jeanette Bäckström esittelivät meille ensin hotellirakennuksen, josta löytyy kymmenen persoonallista ja yksilöllistä hotellihuonetta. Hotellihuoneet ovat tyylillä ja taidolla sisustettuja.

Westerbygård_keittiomestari

Hotellista siirrymme kartanon sydämeen eli ravintolasaliin hyvän ruoan äärelle. Keittiömestari Jyri Sillanpää oli valmistanut meille juuri savustettua lohta, tillirisoton ja upeiden tilbehöörien kera. Annos oli trendikkäästi kannellisessa purkissa, josta avatessa nousi huumaava savukalan tuoksu. Kyytipojaksi kuohuvaa, skål! Voiko matka paremmin alkaa.

Westerbygård_lohi

Pieni viivähdys vielä kauniissa pihapiirissä ennen kuin matka jatkui kohti Tammisaarta. Westerby Gårdiin haluan palata toisenkin kerran. Olisipa aukioloajat laajemmat syksystä eteenpäin, koska paikka ei ole yhtään kauempana kuin esimerkiksi suosittu Porvoo.

Westerbygård_omenat

Tammisaaren tori – Lähituottajien herkkuja keskiviikkoisin ja lauantaisin

Tammisaaressa bussi vei meidät ensin torille, jossa on toripäivä keskiviikkoisin ja lauantaisin. Sieltä löytää muun muassa lähituottajien marjat, kasvikset, kalat ja savulihat. Torilla oli mukava rupatella hetki torikauppiaiden kanssa. Jos olisi ollut kylmäkassi mukana, niin olisin kyllä pakannut mukaan esimerkiksi Ekenäs Rökerin kylmäsavulihaa. Voi pojat ja tytöt, miten hyvää se oli! Ostin mukaan kuljetusta paremmin kestäviä apposia, joilla herkuteltiin kotona.

Tammisaaren torilla
Tammisaaren torilla

Tammisaarentori_puolukat

Tammisaarentori_chutney

Hotelli Sea Front Tammisaari – Rapumestari Jannen ravut ja Mustion Panimon olutta

Torilta oli lyhyt siirtymä hotelli Sea Frontiin, jossa meitä odotti Tammisaaren kuuluisin rapujen keittäjä Janne Ekholm. Janne keittää kesän aikana noin 80 000 – 100 000 rapua, joita osaavat kysellä niin paikalliset asukkaat kuin mökkiläiset, purjehtijat ja välillä tilauksia tulee Helsinkiä myöden. Hänellä voi siis uskoa olevan taito hyppysissä paremmin kuin hyvin. Jannen rapujen salaisuus on tilli, jonka käytössä ei pihtailla ja tillin toimittaja on tarkkaan valittu. Tilliä kuuluu rapusesongin aikana huikeat määrät.

Rapuja!
Rapuja!
Janne Ekholm
Janne Ekholm

Tammisaari_seafront_ravut3

Ravut olivat arvatenkin taivaallisen hyviä Wi-boxin fenkolinleivän kera. Kyytipoikana nautimme Mustion panimon Amber Ale olutta, joka toimi loistavasti rapujen kanssa.

Tammisaari_seafront_ravut

Tammisaari_seafront_mustion oluet

Mörby Gård – Aito luomumaatila ja tilakauppa Raaseporin maaseudulla

Tammisaaresta matka jatkui vartin ajomatkan päähän Mörbyn luomutilalle, joka sijaitsee maaseudulla Pohjanpitäjänlahden länsirannikolla. Tilan omistaja Anni Alm otti meidät iloisesti vastaan ja hän lähti oitis johdattamaan bloggarit keskelle aitoa maalaisidylliä eli lehmälaitumien viereen. Laitumien vieressä nautimme Annin keittämät kahvit ja hänen leipomia herkullisia kaurakeksejä oman pellon kaurasta. Mörby Gårdissa on myös tilakauppa, josta löytyy muun muassa luomutuotettua spelttiä, jauhoja, naudanlihaa ja hunajaa sekä paljon muuta. Mörby Gårdin luomuspelttipasta on valittu vuoden 2015 Länsi-Uusimaalaiseksi tuotteeksi.

Mörby Gårdin Anna Alm
Mörby Gårdin Anna Alm

Mörbygård_hereford

Mörbygård_kahvit

Mörbygård_kauppa

Delitukku ja Ravintola Glöden – Kulinaristin herkkukeidas Pohjankurussa

Ja hups, taas oli aika hypätä bussiin ja kohti Pohjankurussa olevaa Delitukkua. Rakennus on kenties ulkoapäin harhaanjohtavan näköinen ostoskompleksi, mutta sisältä löytyy kulinaristin kaksi herkkukeidasta. Ensin lähiruokatuottajien herkkuja myyvä Delitukku ja vähän peremmältä löytyy ravintola Glöden. Ravintolaa ja kauppaa meille oli esittelemässä paikan ystävällinen isäntä Jan Westman. Hän on myös mies tunnettujen West Charkin luomulihojen takana. Pienistä makupaloista jo huomaa, että tässä ravintolassa kaikki tehdään täydellisellä pieteetillä. Suosittelen! Tänne(kin) täytyy ehdottomasti tulla uudelleen.

Delitukku

Delitukku_makupalat

Köttkontrollen – Aito ja oikea lihakauppa sekä gastropub vanhassa lihatarkastamossa keskellä Karjaata

Ja matka jatkui taas, jotta voin hämmästellä lisää. Kukapa arvaisi, että keskellä Karjaata on huippuhieno lihakauppa Köttkontrollen, josta saa lähellä tuotettua lihaa ja kaikki eläimen ruho-osat käytetään turvasta häntään. Tiskin takana oli meille lihoista kertomassa lihakauppias Pontus Berglund. Hän toimii myös paikallisen Slow food-liikkeen toiminnanjohtajana.

Köttkontrollen lihakauppa
Köttkontrollen lihakauppa

Köttkellaret_makupalat

Köttkontrollen ei ole vain laadukas lihakauppa, vaan yläkerrasta löytyy myös ravintola. Tämä rustiikkisia makuja tarjoava ravintola on tietenkin erityisesti lihan ystäville, mutta ei täällä kasvisyöjääkään jätetä hätään. Kokki Samuel Mikander oli tehnyt meille pieniä gastropubityylisiä herkkuja. Ihmettelin jälleen, mitä kaikkea mahtavan hyvää Länsi-Uudenmaan pikkukaupungit kätkevät sisälleen. Suosittelen lämpimästi suunnittelemaan ruokamatkaa myös Karjaalle!

Pää oli jo pyörällä kaikesta. Ruokatarjonnan lisäksi olimme kuulleet myös alueen histroriasta ja mielenkiintoisista kartanoista, joissa olisi myöskin antoisaa poiketa. Vielä kuitenkin yksi pysähdys ennen Helsinkiä.

Sjundbyn jäätelö vanhasta viljamakasiinista
Sjundbyn jäätelöä vanhasta viljamakasiinista

Sjundbyn jäätelö3

Sjundbyn jäätelö – Käsityöjäätelöä vanhassa viljamakasiinissa Siuntiossa

Siuntossa Sjundbyn kosken rannalla saimme nauttia vanhassa viljamakasiinissa Sjundbyn jäätelöä. Ihastuttavat jäätelöt valmistetaan pientuotantona lähimetsien ja puutarhojen marjoista. Makasiinikahvila on vain kesäaikaan auki, mutta nyt meitä varten ovet olivat jälleen avattu. Tänne kannattaa ehdottomasti kesäaikaan poiketa kahville ja jätskille. Viljamakasiinin vieressä on uljas Sjundbyn linna.

Todella hieno reissu mukavassa seurassa, joka tarjosi runsaasti mielenkiintoisia ruoka- ja matkakohteita. Suosittelen lämpimästi ruokaretkiä läntisille Uudellemaalle, mutta ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa aukioloajat paikkojen omilta verkkosivuilta. Minut alueen ruoka- ja matkailutarjonta ainakin yllätti iloisesti!

Kiitos Lumo matkailu ja Slow Food Västnyland!

Lue lisää:
Visit South Coast Finland

Westerby Gård
Hotel Sea Front
Mörby Gård
Delitukku ja ravintola Glöden
Köttkontrollen
Sjundbyn jäätelö

6 thoughts on “Lähde länteen! Aitojen makujen Raasepori ja Inkoo

  1. No jo sulla on ollut mahtava retkipäivä, ei voi muuta sanoa 🙂 Hienoja seutuja/paikkoja sieltä suunnalta löytää !

    1. Kiitos Jael!:-) Harmillista tässä tapauksessa olla kaukana.. Todella ihastuttavia helmiä, joista tosin tässä melkein vieressä asuvakaan ei ollut tiennyt juuri mitään ennen tätä retkeä. 🙂

    1. Mä tykkäsin kanssa ja haluan kanssa pian uusintareissulle noihin ihaniin paikkoihin. Oli myös mukava tutustua sinuun, ehkä jossain taas törmätään! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *