Parsa-fenkolikeitto

Parsa-fenkolikeitto

Joka kevät hullaannun parsasta, eikä tämäkään kevät näytä tekevän siitä poikkeusta. Selkeästi eniten ostan vihreää parsaa, mutta tykkään myös valkoisesta. Vihreää parsaa taitaa olla vain paremmin kaupoissa tyrkyllä ja sorrun heti ottamaan niitä matkaani, kun vastaan tulevat!

Marinoitua katkarapua ja parsaa

Nyt nämä herkulliset vihreät parsat päätyivät keväiseen ja kuohkeaan keittoon fenkolin kera. Keitto on taivaallista jo itsekseen, mutta siihen saa kivaa lisämakua ja tekstuuria, kun lautasen pohjalle nostellaan raikasta marinoitua katkarapua ja parsaa juuri ennen keiton tarjoilua. Lisäke on myös helppo jättää annoksesta pois, jos porukassa kaikki eivät syö katkarapuja. Juhlava parsakeitto sopii mainiosti alkuruoaksi pääsiäispäivälliselle.

Parsa-fenkolikeitto

Parsa on monipuolinen kevätherkku. Se sopii myös risottoon, pastaan, piirakkaan, salaattiin ja on lisäksi mahtava lisuke. Nyt kun grillaus lisääntyy, niin grillaamme parsaa usein ruokien seuraksi. Kuten esimerkiksi tämä : Karitsavartaat, parsaa, uunikasviksia ja feta-jugurttikastike. Siinä on hyvä vaihtoehto myös pääsiäiseksi, jos grillailu mielessä.

Parsa-fenkolikeitto (alkuruoka 5 annosta)

rypsiöljyä ja voita
1 sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
1 jauhoinen peruna kuorittuna ja kuutioituna
1 fenkoli hienonnettuna, kova kanta poistettuna
1 ¼ nippu parsaa
8 dl kanalientä
2 ½ dl kuohukermaa
2 rkl sitruunanmehua
suolaa ja mustapippuria

Marinoitua parsaa ja katkarapua

1 ps MSC (180 g) isoja katkaravunpyrstöjä sulatettuna
¾ nippu parsaa (nuput molemmista punteista + vähän vartta )
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sitruunanmehua
½ rkl sokeria
¾ dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
(fenkolin varren vihreitä lehtiä hienonnettuna, jos ovat hyviä)

päälle : Mimis-versoja

Valmistus:

1. Valmista ensin marinoitu parsa ja katkarapu, mutta ota tähän samaan käsitteelyyn mukaan keiton parsat. Napsauta parsojen puumainen kantaosa pois. Kuori tarvittaessa. Keitä parsat kiehuvassa vedessä 3-4 minuutin ajan ja jäähdytä nopeasti jääkylmässä vedessä.
2. Ota parsoista lisäkkeeseen ¾ ja säästä keittoon 1 ¼ osaa. Valikoi lisäkkeeseen kaikki nuput ja vähän 1 cm paloiksi leikattua vartta. Sekoita katkaravut ja parsat marinadissa. Laita lisäke jääkaappiin maustumaan. Säästä loput parsat keittoon. Leikkaa nekin noin 1 cm paloiksi.
3. Lisää kattilaan öljy ja voi. Kuumenna. Lisää sipulit, fenkolit ja peruna. Kuullota.
4. Lisää kanaliemi ja keitä kunnes kaikki raaka-aineet ovat kypsiä.
5. Lisää kerma, sitruunanmehu ja parsat. Kiehauta.
6. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella ja siivilöi.
7. Nosta lautasen pohjalle marinoituja katkarapuja ja parsaa. Kaada kuuma keitto päälle.
8. Viimeistele mimis-versoilla ja tarjoa seurana hyvää leipää.

2 thoughts on “Parsa-fenkolikeitto

  1. On kyllä herkullisen näköinen oivallus emännällä ”ottaa kuppia” juhlan kunniaksi 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *