Parsalla herkuttelu on nyt hyvässä vauhdissa, kun eurooppalaisten parsojen tarjonta on ruokakaupoissa parhaimmillaan. Olemme muutamia kertoja grillanneet ja keittäneet parsaa lisukkeeksi, koska se on sellaisenaan jo niin hyvää, mutta nyt kokeilin vuorostaan parsapizzaa.
Halusin, että pizzassa on runsaasti parsaa – ei vain muutama sattuma siellä täällä. Serrano-kinkku on yksi hyvä kaveri parsalle, joten sitä päälle myös. Tähän pizzaan en halunnut tomaattikastiketta, joten päätin kokeilla itsetehtyä sitruunapestoa, joka sopii mukavasti esimerkiksi grillatun parsan kastikkeena. Nyt uskallan sanoa, että toimii muuten hyvin myös tässä parsapizzassa.
Keväinen pizza, joka sopii esimerkiksi hyvin myös vappuherkkujen joukkoon. Suosittelen parsan ystäville!
Parsa-serranopizza
Täyte:
500 g vihreää parsaa
10 kirsikkatomaattia
50 g serrano-kinkkua
125 g mozzarellaa
Sitruunapesto:
1/2 dl oliiviöljyä
½ ruukkua basilikan lehtiä
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
½ dl parmesaania hienoksi raastettuna
1 kuorittu valkosipulinkynsi
rouhittua mustapippuria ja suolaa
Koristeluun:
parmesaania
tuoreen basilikan lehtiä
Pizzapohja:
1 dl vettä
10 g hiivaa
1/4 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1 rkl öljyä
2-3 dl Durumvehnäjauhoja
Aloita pizzapohjan tekemisestä.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri öljy ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Laita uuni päälle 250 astetta.
Valmista pesto. Soseuta sauva- tai tehosekoittimella kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi.
Huuhtele parsat. Kuori parsat nupusta alaspäin ja napsauta kannasta puinen osuus pois (noin 2-3 cm). Leikkaa parsat 3-4 cm paloiksi. Huuhtele kirsikkatomaatit ja puolita ne.
Kauli pohja. Levitä pohjalle ensin sitruunapestokastiketta. Lisää sen jälkeen parsat, tomaatit ja mozzarella siivuina tai revittyinä paloina.
Laita pizza uuniin keskitasolle ja laske lämpötila 225 asteeseen. Paista noin 15 minuuttia ja ota pizza uunista ulos. Lisää päälle serrano-kinkkua siivuina. Laita takaisin uuniin ja pidä vielä muutama minuutti.
Koristele basilikan lehdillä ja parmesaanijuuston lastuilla.
Nauti esimerkiksi retiisi-friseesaalatin kera.
Onpas hieno vinkki vappuherkutteluun varsinkin just parsan ystäville. Sitruunapesto tosiaan kuulostaakin keväisen raikkaalta ja tuo välillä vaihtelua ainaiselle tomaattikastikkeelle, mikä sinänsä sekin kyllä ihan hyvä pizzakastike. Täytyypäs testailla tätä 🙂