Punajuuri-lehtikaaligratiini

Punajuuri-lehtikaaligratiini
Punajuuri-lehtikaaligratiini

Eilen oli mahtava ulkoilupäivä! Lenkkeilin tyttärieni ja hoitokoira Taiston kanssa monta tuntia nauttien samalla raikkaan aurinkoisesta syyssäästä ja lehtipuiden väriloistosta. Ulkoilun jälkeen maistui upeanvärinen punajuuri-lehtikaaligratiini. Värien voimaa löytyi niin lautaselta kuin lenkiltä!

Tullisaaressa lenkillä
Lenkillä Tullisaaressa

Punajuuri-lehtikaaligratiini on niin ihana herkku, että sitä voisi santsata samaa tietä monta lautasellista. Sen seuraksi lämmittelin härkis-suppilovahveropiirakkaa, mutta kaveriksi sopii hyvin myös syksyinen lammas, esimerkiksi makkaran tai paistin muodossa.

Punajuuri-lehtikaaligratiini
Punajuuri-lehtikaaligratiini

Punajuuri-lehtikaaligratiini

500-600 g punajuuria
1 valkosipulinkynsi
1 (salotti)sipuli
150 g lehtikaalia
150 g fetaa murusteltuna
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 dl voimakasta juustoraastetta, esim. Gruyere
suolaa ja mustapippuria
paistamiseen voita ja öljyä

Valkokastike:

50 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
ripaus muskottipähkinää
suolaa ja mustapippuria

Valmistus:

Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.

Huuhtele lehtikaalin lehdet. Poista lehtikaalin lehdista kova lehtiruoti ja silppua lehdet

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna pannulla voi ja öljy. Kuullota ensin sipuleita ja lisää sitten lehtikaalisilppu. Paista sekoitellen sen aikaa, että lehtikaali hieman pehmenee eli noin viisi minuuttia. Mausta rosmariinilla, suolalla ja pippurilla.

Kuori ja leikkaa kypsät punajuuret ohuiksi viipaleiksi.

Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Kuumenna, mutta älä ruskista. Lisää vähitellen maito. Keitä hiljalleen, samalla sekoittaen vispilällä sen aikaa, että kastike paksuuntuu. Mausta.

Voitele uunivuoka ja lado siihen vuorotellen punajuuriviipaleita, lehtikaali-sipuliseosta, valkokastiketta ja juustoa. Säästä päälle valkokastikketta ja juustoraastetta.

Paista uunin keskitasolla noin 20-30 minuttia, kunnes paistos on kauniinvärinen. Anna vetäytyä ennen tarjoilua folion alla kymmenen minuuttia ennen tarjoilua.

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Punajuuri-lehtikaaligratiini

  1. Kauniit on värit nyt, niin syksyisen sadon ihanissa herkuissa, kuin luontomaisemassa 🙂

    1. Onhan tää viikonloppu ollut aivan juhlaa, kun niin mahtavat säät. Ulkoilun päätteeksi maistuu syyssadon herkut! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *