Härkis-suppilovahveropiirakka

Härkis-suppilovahveropiirakka
Härkis-suppilovahveropiirakka

Syksyn myötä meillä on saatu suppilovahveroita kivasti pakkaseen säilöön. Suppis on melkein joka vuosi yhtä ilahduttavan satoisa sieni ja sitä löytää helposti suuret määrät. Tosin tänä syksynä sateettomuuden myötä on ollut paljon myös kuivuneita suppiksia, jotka olen jättänyt metsään.

Härkis-suppilovahveropiirakka
Härkis-suppilovahveropiirakka

Tällä kertaa halusin kokeilla sienten seuraksi suuren suosion saavuttanutta härkistä, jonka olen huomannut toimivan monessa ruoassa. Härkis sulautui myös mahtavasti tähän sienipiirakkaan. Piirakkaa maistellut ystäväni ei edes heti arvannut mitä sienten seurana on. Mmm, on maukasta, mutta mitä tää on… No se ois sitä härkistä! 🙂

Härkis-suppilovahveropiirakka

Pohja:
100 g voita
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
voita ja/tai öljyä paistamiseen
2 valkosipulinkynttä
1 (salotti)sipuli
1 l suppilovahveroita tai esim. kantarelleja
1 rs härkistä
mustapippuria
1 tl timjamia
2 dl kermaa
2 kananmunaa
1 rkl sitruunanmehua
1 dl raastettua juustoa ( esim. Gruyere )
suolaa
mustapippuria

Valmistus:

Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkon kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti taikinaksi. Pyöräytä palloksi ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Puhdista sienet ja revi isoimmat sormin hieman pienemmäksi. Kuori ja hienonna sipuli.

Kuumenna pannulle nokare voita ja tilkka öljyä. Paista ensin hetki sipulia ja lisää suppilovahverot ja jatka paistamista sen aikaa, että sienistä haihtuu neste. Lisää härkis ja jatka paistamista viitisen minuuttia. Mausta timjamilla ja mustapippurilla. Suolaa riittää ripaus. ( Huomio Härkiksen suolapitoisuus 1, 5 % / 100 g).

Sekoita kulhossa munat, kerma ja sitruunamehu. Mausta pienellä ripauksella suolaa ja pippuria.

Painele taikina hyvin voideltuun piirakkavuokaan ja pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Lisää päälle härki-suppilovahveroseos. Kaada päälle muna-kermaseos. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Saatat tykätä myös

8 kommenttia artikkeliin ”Härkis-suppilovahveropiirakka

  1. Jospa oisi härkistä ja suppeleita jemmassa, niin voisin hyvinkin pyörähyttää tällaisen. Piirakat sopii niin lauantai-iltoihin 🙂 Ja ovat yleensä vähätiskisiäkin ruokailun jälkeen 😉

  2. Tämä kyllä näyttää ja kuulostaa niin houkuttelevalta, että pitäisi ehdottomasti päästä vielä maistamaankin! 😛 Olisipa itselläkin jotain metsäsieniä jemmassa ensi talveksi, vaikkapa juurikin pakkasessa tai kuivattuna… Onko muuten pakastaminen parempi kuin kuivattaminen sienien maun kannalta? Vai riippuuko ihan lajikkeesta?

    Nyt kun itselläni kohta tulee yksi suuri elämänprojekti päätökseensä, voisin sen jälkeen hyvin ottaa tavoitteeksi opetella tunnistamaan jonkin yhden hyvän sienilajin, jota sitten saalistaisin ensi syksynä pitkin metsiä. Varo vain sieni – täältä tullaan! 😀

    1. Laitetaan tälläinen piirakka uuniin, kun seuraavan kerran taas tulette tännepäin!
      Sienimetsässä kulkeminen on ihanaa. Luulen, että ensi syksynä hurahdat uuteen lajiin. 🙂

  3. Helsinkiläiset syö kaiken härkiksen. Ei Keski-Suomessa sellaista ole. Kerran oli näytesatsi. Muuten vain pelkkää possua ja sieniä Prismassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *