Herkullinen punajuuri-sinihomejuustogratiini on täsmälääkettä tähän marraskuun harmauteen, kuten myös monet muut gratiinit. Tähän aikaan vuodesta en vain pysty elämään keveillä salaateilla, vaan ruoassa pitää olla lämpöä ja kermaisuutta. Ja köh… mielellään myös juustoja.
No vastapainoksi pyrin paljon lenkkeilemään, jottei seuraavana keväänä tarvitse uusia koko garderoobia. Kaloreita en ole koskaan jaksanut laskea, mutta seurailen kyllä innokkaana esimerkiksi askeleiden määrää päivässä. Tavoitteeni on 10 000 askelta / päivä.

Maukkaan punajuuri-sinihomejuustogratiiniin seuraksi sopii mainiosti esimerkiksi savulohi & raikas salaatti.
Punajuuri-sinihomejuustogratiini
6-7 (n. 600 g) punajuuria
2 (rosamunda) perunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl kuivattua persiljaa
suolaa ja mustapippuria
150 g sinihomejuustoa
2 dl kuohukermaa
Vuoan voiteluun: voita tai vuoraa leivinpaperilla
Päälle: esim. tuoretta basilikaa, persiljaa ja rouhittuja saksanpähkinöitä
Valmistus:
1. Kuori ja viipaloi esim. mandoliinilla perunat ja punajuuret ohuiksi viipaleiksi. ( Perunan voi vaihtaa myös kokonaan punajuuriin)
2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja pehmittele sipuleita siinä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia.
3. Leikkaa sinihomejuusto pieniksi paloiksi
4. Lado voideltuun vuokaan kerroksittain perunaa, punajuuria, sipulia, juustoa ja mausteita.
5. Kuumenna kerma ja kaada päälle
6. Kypsennä vuokaa 175 asteisessa uunissa noin tunti.
7. Anna vetäytyä folion alla 10 minuuttia ennen tarjoilua. Laita päälle halutessassi tuoreita yrttejä ja rouhittua saksanpähkinää.
Kyllä rasvaakin pitää olla sen verran, että tarjetaan 😀
Kaunis, vaikka joulupöytäänkin 🙂
Tämä on myös mainio vaihtoehto joulupöytään. 🙂