Keitin pienen pullollisen piparkakun makuista makusiirappia, joka antaa ihanan talvisen ja jouluisen säväykseen piparkakkulatteen. Siirapista tuli hieman juoksevaa, mutta se ei haittaa lainkaan kahvin seassa nautittuna.
Makusiirapit ovat hyvin säilyviä, joten tällä satsilla selviää vähintään vuoden loppuun, jos ei sitten tule keiteltyä piparkakkulattea aamuin illoin…
Piparkakkulatte
1 annos/ 1 dl espresso kahvia tai tummapaahtoista kahvia
2 dl punaista maitoa
1 rkl tai maun mukaan piparkakkusiirappia ( kts. ohje alla)
(kermavaahtoa)
Valmistus:
1. Valmista kahvi mutteripannussa tai kahvinkeittimessä, jos käytät tummapaahtoista kahvia.
2. Kuumenna ja vaahdota maito maitovaahdottimella tai vispilällä kattilassa.
3. Kaada pohjalle makusriirappia, lisää päälle kahvi ja vaahdotettua maito. (Lisää halutessasi päälle vielä kermavaahtoa) Ripottele pinnalle hieman kanelia.
Piparkakkusiirappi
2 dl vettä
1 dl fariinisokeria
½ dl ruokosokeria
2 cm inkivääriä kuorittuna ja viipaloituna
2 kanelitankoa
1 tl kardemummaa
¼ tl muskottipähkinää
¼ tl neilikkaa
¼ tl pomeranssinkuorta
Valmistus:
1. Laita kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna liedellä noin 15 minuuttia välillä hämmentäen. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. Siivilöi valmis seos lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.
Edullisemmaksi tulee, kun kokkaa itse jouluiset piparilattet 🙂 Aika tyyriitä on kahviloissa, varsinkin, jos aamuin illoin täytyy saada 😀