Erilaiset raakaleipomukset ovat kutkuttaneet mieltäni pitkään. Viime viikkoina on tullut tehtyä monenlaisia omenaherkkuja, mutta enemmän sellaisia perinteisiä leivonnaisia. Etten kangistuisi kaavoihini, niin kokeilin syksyn omenasadosta tällä kertaa raakakakkua.
Tämä on ihan ensimmäinen raakaleivonnaiseni. Ohje löytyi Outi Rinteen Raakaruoka-aika kirjasta. Kirjassa on muuten monta muutakin kiinnostavaa ja kokeilemisen arvoista reseptiä. Omenatortun resepti vaikutti helpolta, joten eiköhän raakaruokanoviisikin tästä selviä.
Tähän omenatorttuun ei tarvita lainkaan vehnäjauhoja ja sokeria. Herkku syntyy omenoiden lisäksi pääasiassa pähkinöistä, manteleista ja kuivatuista taateleista. Makeutusaineena on vähän vaahterasiirappia ja hunajaa.
Hyvä taas muistaa, että makean kaipuuta voi lääkitä monin tavoin. Omenatorttu oli ihanan täyteläinen ja makea. Kardemummalla maustettu cashewkerma sopi seuraksi oikein hyvin. Kappas, leivonnaisilla herkuttelu voi olla välillä terveellistäkin!
Omenapähkinätorttu
Omenatäyte:
6-7 omenaa ( käytin valkea kuulasta)
1 tl sitruunanmehua
2 rkl vaahterasiirappia
½ tl vaniljajauhetta ( Sonnentor)
1 tl kanelia
Pohja:
1 ½ dl parapähkinöitä
1 ½ dl cashewpähkinöitä ( ohjeessa oli saksan-tai pekaanipähkinöitä)
100 g kuivattuja taateleita (kivet poistettu)
¼ tl suolaa
2 rkl vaahterasiirappia
2 rkl kaurahiutaleita
½ tl kardemummaa
Omenamarsipaani:
100 g kuorittuja manteleita
1 omena kuorittuna (käytin valkea kuulasta)
1-2 rkl hunajaa
ripaus kanelia
Tee ensin omenatäyte. Kuori omenat ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Kaada palat kulhoon muiden täyteainesten kanssa. Anna maustua sen aikaa, kun valmistat pohjan ja omenamarsipaanin.
Sekoita pähkinät ja taatelit monitoimikoneessa murumaiseksi tahnaksi. Lisää loput ainekset ja sekoita, että saat pohjaan tasaista taikinaa. Jos seos on liian kuiva, lisää vettä tai omenamehua.
Jauha mantelit tehosekoittimessa jauheeksi omenamarsipaania varten. Lisää joukkoon paloiteltu omena, hunaja ja kaneli. Sekoita massa tasaiseksi.
Leikkaa irtopohja vuokaan (halkaisija 20 cm) pohjan kokoinen leivinpaperi. Painele pohjataikina pohjalle ja vuoan reunoihin. Levitä seuraavaksi omenamarsipaania pohjan päälle. Täytä torttu lopuksi omenakuutioilla.
Anna vetäytyä vähintään puolisen tuntia tai mielellään pidempään, vaikka seuraavaan päivään niin maut ehtivät tiivistyä.
Tarjoa cashewkerman kera tai sellaisenaan.
Kardemummalla maustettu cashewkerma:
2 dl cashewpähkinöitä
vettä liotukseen
½ -1 dl vettä
1 rkl hunajaa
½ tl kardemummaa
Liota pähkinöitä puoli tuntia. Siivilöi ja huuhtele. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita kuohkeaksi. Vettä kannattaa lisätä vähitellen.