Saatiin mummilasta mukaan ämpärillinen hyviä piirakkaomenoita ja paljon muutakin syksyn satoa. Omenoista teki mieli leipoa pitkästä aikaa Mummo Ankan tyyliin amerikkalainen omenapiiras.
Amerikkalaiseen piirakkaan saa upottaa paljon omenoita sokerin, inkiväärin, kanelin ja muskottipähkinän kera. Sitten taikinakansi päälle ja uuniin paistumaan. Voin luvata, että uunista tulee ulos melkoisen mehevä ja maistuva piiras.
Amerikkalainen omenapiiras
Murutaikina pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g voita
4 rkl kylmää vettä
Täyte:
noin 900g hapahkoja omenoita
3 rkl sitruunamehua
½ dl sokeria
1 ½ dl muscavadosokeria tai fariinisokeria
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
4 rkl voita
Kannen voiteluun:
1 valkuainen
1 rkl maitoa
Pinnalle:
kanelia ja tomusokeria
Tee ensin muruntaikina. Nypi voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi.
Pyöritä taikina palloksi ja laita jääkaappiin kelmun sisään puoleksi tunniksi vetäytymään.
Leikkaa omenat pieneksi kuutioksi. Laita palat kulhoon ja sekoita joukkoon kaikki muut ainekset paitsi voi.
Ota taikina jääkaapista. Jaa taikina kahteen osaan noin 2/3 ja 1/3. Kauli molemmat osat pyöreiksi levyiksi.
Voitele piirakkavuoka ja levitä isompi taikinalevy pohjalle. Kaade omenatäyte päälle ja laita voikuutioita täytteen päälle.Asettele pienempi levy lopuksi päälle. Leikkaa ylimääräiset taikinapalat pois ja rypytä kiinni. Pistele haarukalla reikiä pintaan.
Voitele kansi valkuaismaidolla.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kansi on kauniin kullanruskea.
Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kera.
P.S. Tiput ovat olleet pitkällä lomalla blogista. Tytär päätti palauttaa ne taas kuvioihin mukaan. 🙂
Voi voi, saisipas tätä piirakkaa nyt palan kahvin kanssa, kun on siivonnut koko päivän ja nyt ihan töttöröö 🙂 On tosiaan mehevän oloista. Ja kylläpäs pieni tiputaiteilija on saanut loihdittua taas hellyyttävän tunnelman kuvaan. Olenkin jo odotellut tipuja 🙂