Pitkästä aikaa teki mieli leipoa jotain makeaa, mutta kuitenkin jotain keväisen raikasta. Murumainen sitruuna-rahkapiirakka mansikkakastikkeen kera vastasi hyvin tähän tarpeeseen. Ohjeen olen joskus napannut keväisestä Pirkka-lehdestä.
Tein vähän pienemmän piirakan kuin ohjeessa, sellaisen joka sopi perinteiseen pyöreään piirakkavuokaan. Pellillinen syntyy tuplaamalla ainesmäärät. Piirakan maku paranee, kun antaa makujen vetäytyä yön yli jääkaapissa.
Sitruuna-rahkapiirakka ja mansikkakastike
Pohja:
125 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljajauhetta
Puoleen taikinasta:
1 dl piimää
1 kananmuna
Rahkatäyte:
1 (luomu)sitruuna
1 prk maitorahkaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta
Mansikkakastike:
1 ps 250 g (pakaste) mansikoita
noin 2 dl vettä
½ dl hunajaa tai ¾ dl sokeria
1 rkl sitruunan mehua tai 1 rkl sitruslikööriä
Valmista rahkatäyte. Raasta hyvin pestystä sitruuunasta keltainen kuori. Varo kuorimasta kitkerää valkoista osaa. Purista sitruunasta mehua noin ½ dl. Sekoita täyteainekset kulhossa.
Sulata rasva. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää joukkoon jäähtynyt rasva.
Jaa pohjataikina kahteen osaan eri kulhoihin. Sekoita toiseen piimä ja kananmuna. Levitä piimätaikina hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Levitä rahkaseos päälle. Ripottele pinnalle murutaikinaa.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
Soseuta kohmeiset mansikat, vesi ja hunaja tai sokeri. Mausta kastike sitrusliköörillä tai sitruunamehulla ennen tarjoilua.
Onpas kivaa, kun on piirakan ohje pakastemansikoille. Niitä ei mun mielestä niin usein löydä. Varmaan on hyvä piirakka 🙂
Kiitos. 🙂 Kotimaiset pakastemansikat alkavat tähän aikaan vuodesta olla vähissä. Onneksi meidän lähikaupasta löytyy vielä. Ja kohtahan tulee uutta satoa. Nam!