Sitruunainen voipapukeitto

Voipapukeitto

Tämän maukkaan voipapukeiton ohjeen olen osittain ottanut Teresa Välimäen ja Hanna Lindholmin Hyvää Joulua-kirjasta. Se sopii mainiosti tähän juhlapyhiä kevyempään tammikuuhun. Teresan voipapukeitto oli viimestelty tryffeliöljyllä, mutta minun teki mieli päälle jotain vihreää : persiljaa, kurpitsansiemeniä ja pistaasipähkinöitä.

Lisukkeita keiton päälle

Voi- ja valkopavut ovat suosikkipapujani, ne sopivat paremmin paremmin myös herkkävatsaiselle. Yhdestä toisesta keittokirjasta , SoppaHannan Kasvisruoka-kirjasta olen lukenut, että herkkävatsaisen kannattaa välttää tölkkipapuja ja liottaa papuja reilusti yli ohjeellisen ajan, jopa 48 tuntia. Tämän keiton teinkin hyvin liotetuista kuivatuista pavuista, mutta voit tietenkin oikaista halutessasi käyttämällä purkkipapuja.

Sitruunainen voipapukeitto

Tästä keitosta saa helposti vegaanisen vaihtamalla hunajan agavesiirappiin ja ranskankerman kaurafraicheen.

Sitruunainen voipapukeitto

tilkka öljyä
3 jauhoista perunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
6 dl ( noin 200g kuivattuja tai noin 1 ½ tlk purkkipapuja) voipapuja
1 ½ dl valkoviiniä
6-7 dl vettä
1 rkl hunajaa ( vegaanisessa vaihda agavesiirappiin)
suolaa ja mustapippuria
½ sitruuna
1 dl cream-tai kaurafraichea ( vegaaniseen kaurafraiche)

päälle: kurpitsansiemeniä, pistaasipähkinöitä, hienonnottua persiljaa, tilkka oliiviöljyä ja mustapippuria.

Valmistus:

1. Liota papuja kylmässä vedessä vähintään 12 tuntia ja keitä uudessa raikkaassa vedessä 45-60 minuuttia.
2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi perunat.
3. Kuullota sipuleita ja perunoita tilkassa öljyä. Lisää kypsät pavut ja keitä noin 20 minuuttia. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää vettä tarvittaessa, jotta saat sopivan koostumuksen.
4. Lisää kerma ja sitruunanmehu. Kiehauta. Maista ja tarkista suola.
5. Lisää keiton päälle esimerkiksi kurpitsan- ja pinjansiemeniä, hienonnottua persiljaa, tilkka oliiviöljyä ja mustapippuria.

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Sitruunainen voipapukeitto

  1. Tähän ei siis tule sipulia, valkosipulia vain? ”Kuori ja hienonna sipulit” tuo jotenkin mieleen, että olisi muutakin kuin valkosipulia, mutta ainesosaluettelossa mainitaan vain se valkosipuli… Ajattelin siis tarkistaa nyt kun laadin tulevan viikon ruokalistaa. 🙂

    1. Hei, hyvä ja tarkka huomio! 🙂 Tuosta on jäänyt sipuli pois, nyt lisätty! Pahoittelen huolimattomuusvirhettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *