Vegemoussaka nyhtökauralla

Vegemoussaka

Moussaka on mainio viileän pääsiäismaanantain uuniruoka, jonka tein tällä kertaa herkullisena kasvisversiona nyhtökauralla. Yleensä laitan moussakaan mukaan myös ohuesti viipaloitua perunaa, mutta tästä se jäi nyt pois, koska tämä oli tälläinen mitä kaapista löytyy moussaka.

Herkullista viikkoa!

Vegemoussaka

1-2 munakoisoa
rypsi- tai oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
½ – 1 tl chilimaustetta

Nyhtökauratäyte:
rypsi- tai oliiviöljyä paistamiseen
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
1 sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
1 rs nyhtökauraa tomato tai nude ( tässä tomato)
2 rkl tomaattipyrettä
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl vettä
suolaa ja mustapippuria
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
1 kourallinen hienonnettua persiljaa
1 rkl punaista balsamicoa

Valkokastike:

50 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
¼ tl muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria
2 kananmunan keltuaista
150 g juustoraastetta, esim. cheddar

Päälle: tuoretta hienonnettua lehtipersiljaa

Tarjoa: parmesaani tai fetajuuston kera

Valmistus:

Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja ripota viipaleiden päälle suolaa. Itketä niitä noin 15 minuuttia ja pyyhi sitten suola pois pinnasta. Laita uuni päälle 200 astetta ja laita munakoisoviipaleet uuniin leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Pirskota pinnalle öljyä ja lisää mustapippuria ja chilimaustetta. Paahda viipaleita noin 20 minuuttia.

Tee nyhtökauratäyte. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä ensin hienonnettuja sipuleita. Lisää nyhtökaura ja paista hetki.Sekoita joukkoon tomaattipyre ja loput ainekset. Anna kastikkeen hautua hiljaisella lämmöllä noin 20 minuuttia. Tarkista maku.

Valmista seuraavaksi valkokastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Kuumenna, mutta älä ruskista. Lisää vähitellen maito. Keitä hiljalleen, samalla sekoittaen sen aikaa, että kastike paksuuntuu. Ota liedeltä. Erottele keltuaiset ja vispaa ne hyvin kastikeen joukkoon. Sekoita kastikkeeseen vielä juustoraaste.

Ota paahtuneet munakoisoviipaleet uunista.

Täytä vuoka. Kaada pohjalle hieman valkokastiketta. Seuraavaksi paahtuneet munakoisoviipaleet. Sitten nyhtökaurakastiketta ja jatka kunnes viimeisenä valkokastiketta. Voit halutessasi vielä raastaa lisää juustoraastetta pintaan.

Kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa liikaa tummumaan. Anna vetäytyä paistamisen jälkeen folion alla noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

4 thoughts on “Vegemoussaka nyhtökauralla

  1. Kiitos kanssasaarelaiselle tästä inspiroivasta blogista! Aivan mahtavia ohjeita, plussaa, että voi soveltaa sen mukaan mitä kaapista löytyy – tätä herkkua testataan tänään. 🙂

    1. Lämmin kiitos kommentistasi! Aina ihana kuulla, kun joku saarelainen löytää blogiini! <3 Olen innokas soveltamaan, niin saa hävikkiä minimoitua. Toivottavasti vegemoussaka maistuu ja aurinkoista viikonloppua Heidi! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *