Maittava moussaka

Moussaka
Moussaka

Oli ilmeisen onnistunutta moussakaa, kun mies sanoi kahden lautasellisen jälkeen: ”Niin hyvää, että tekisi mieli nuolla lautanen vielä puhtaaksi. ” Maittoi tämä ihanan mehevä moussaka fetajuustomurujen kera myös minulle ja lapsetkin söivät sitä ilman suurempia soraääniä. Opin samalla Tatu & Patu ruokasanastoa eli tässä ruoassa oli muun muassa ninjamakkaraa (munakoisoa), bumpeliini1:tä (perunaa), omaa tattia(tomaattia) ja kynsiötä (valkosipulia). Mikä moussaka olisi sitten TatuPatu kielellä? Oliko lautasella siis ninjamakkaralootaa?

Katselin muutamia vanhoja moussaka ohjeitani, joista muodostui lopulta tämä ohje. Moussakassa eli munakoisopaistoksessa perusosina ovat munakoiso, jauhelihakastike ja valkokastike sekä usein peruna. Minä tykkään laittaa perunaa moussakaa. Onhan peruna munakoison sukulaiskasvikin.

Jauhenlihaksi käy periaatteessa lampaan/karitsan tai naudan jauheliha, mutta kreikkalaista ruokaa tehdessä maistuvampi liha on mielestäni lampaan jauheliha. Lammasta käytetään paljon kreikkalaisessa keittiössä ja se sointuu hyvin kasvisten ja yrttien seuraan.

Munakoisot paahdoin uunissa sillä aikaa, kun tein muut valmistelut. Viipaleet pehmevät uunissa hyvin, joten en näe välttämättömänä paistaa niitä pannulla. Samalla yksi työläs välivaihe poistuu. Muuten tämä on vähän kuin tekisi lasagnea. Lopuksi kaikki kootaan kerroksittain vuokaan.

Moussakaa hupenee...
Moussaka

Jotain juustoa teki mieli ripotella annoksen päälle, ikään kuin parmesaania lasagneen. Mieleeni tuli fetajuusto murusina, kun lautasella oli kreikkalaista ruokaa. Fetamurut olivat oivallinen moussakan viimeistelijä tuoreen persiljan kera.

Kalí óreksi!

Moussaka

1 munakoiso
4 (rosamunda) perunaa

täyte:
oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
3 pientä salottisipulia tai tavallinen keltasipuli kuorittuna ja hienonnettuna
400 g karitsan tai naudan jauhelihaa (käytin luomu karitsan jauhelihaa)
2 rkl tomaattipyrettä
1 prk kokonaisena kuorittuja tomaatteja
1 dl vettä
1 rkl punaviinietikkaa
1 laakerinlehti
1 tl kanelia
1 tl timjamia tai oreganoa ( käytin timjamia, kun oregano oli loppu)
1-2 tl kuivattua persiljaa tai kourallinen tuoretta persiljaa hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria myllystä

Valkokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
¼ tl muskottipähkinää
suolaa
valkopippuria
2 kananmunaa
150 g juustoraastetta

Päälle lautasella fetajuustoa ja tuoretta persiljaa

Valmistus:

Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja ripota viipaleiden päälle suolaa. Itketä niitä noin 15 minuuttia ja pyyhi sitten suola pois pinnasta. Laita uuni päälle 200 astetta ja laita munakoisoviipaleet sinne leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle, kun valmistat muut moussakan osat.

Voitele uunivuoka. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi.

Tee lihatäyte. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä ensin hienonnettuja sipuleita. Lisää jauheliha ja paista sen aikaa, että liha ruskistuu.Sekoita joukkoon tomaattipyre ja loput ainekset. Anna kastikkeen hautua hiljaisella lämmöllä noin 30 minuuttia. Poista laakerinlehti ja tarkista maku.

Valmista seuraavksi valkokastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Kuumenna, mutta älä ruskista. Lisää vähitellen maito. Keitä hiljalleen, samalla sekoittaen sen aikaa, että kastike paksuuntuu. Ota liedeltä. Mausta ja vispaa kananmunat hyvin joukkoon. Sekoita kastikkeeseen vielä juustoraaste.

Ota paahtuneet munakoisoviipaleet uunista.

Täytä vuoka. Laita pohjalle viipaloidut perunat ja ripottele vähän suolaa niiden päälle. Sitten jauhelihakastike. Seuraavaksi paahtuneet munakoisoviipaleet. Lopuksi valkokastike.

Kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa liikaa tummumaan. Anna vetäytyä paistamisen jälkeen folion alla noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

(Moussakan voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi, koska maut vain tiivistyvät jääkaapissa yön aikana.)

Katso myös toinen herkullinen uuniruoka munakoisosta: Munakoisopaistos.

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Maittava moussaka

  1. Ihanalta kuulostaa ja näyttää. Joskus se kokkaus tuntuu olevan ihan tiedettä ja taidetta ja joskus siitä voi löytää sadunhohtoisuutta kananpoikalapsien seurassa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *