Kotimainen kirjolohi nousi ensimmäistä kertaa WWF:n kalaoppaassa tänä vuonna vihreälle listalle eli se on nyt kestävien kalavalintojen joukossa monien muiden kotimaisten kalojen kanssa. Valinnasta ilahtuneena kävinkin tällä kertaa pyydystämässä kotimaisen kirjolohifileen lähikaupan kalatiskiltä.
Aasialaisella tyylillä kirjolohesta valmistuu wokattujen kasvisten kera herkullinen, mutta keväisen kepeä ruoka. Ruoka valmistuu varsin vikkelästi, koska kalankin saa heittää kokonaisena fileenä uuniin. Sillä välin, kun kala kypsyy uunissa, niin ehtii hyvin pilkkoa ja wokata kasvikset sekä keittää nuudelit. Ruoka onkin sopivasti valmis, kun on aika hakea lapset takaisin harrastuksista.
Tämä ruokaohje kuuluukin sarjaan mutkat suoriksi. Henry Alenin oriental-lohen ohjeen olen napannut Murun keittokirjasta, jossa on monta muutakin erittäin maistuvaa ruokaohjetta.
Herkutellaan siis tästä eteenpäin myös kotimaisella kirjolohella!
Oriental-kirjolohi
700-800 g kasvatettu kirjolohifilee
suolaa myllystä
Marinadi
3-4 cm pala inkivääriä
½ punaista chiliä
2 rkl soijakastiketta
1 dl rypsiöljyä
1 dl hienonnettua korianteria
Laita kirjolohifilee leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Ripottele kalan päälle kevyesti suolaa.
Valmista marinadi. Kuori ja pilko inkivääri. Halkaise chili ja poista siemenet.
Sekoita kaikki ainekset kulhossa sauvasekoittimella tahnaksi.
Levitä marinadi kirjolohen päälle. Laita kala uuniin ja anna sen kypsyä 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kannattaa olla tarkkana, ettei kala ole liian pitkään uunissa ja pääse kuivumaan. (Kuiva kala on ihan kauheaa! )
Wokkikasvikset
rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
2 cm inkivääriä
2 porkkanaa
½ rasiaa mungpavun ituja
3 kevätsipulia
1 rasia herkkusieniä
kastike:
1 lime
4 rkl soijaa
1rkl riisiviinietikkaa
1 rkl ruokosokeria
Kuori ja hienonna valkosipuli sekä inkivääri. Kuori porkkanat ja pilko ne ohuiksi tikuiksi. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi suikaleiksi. Harjaa sienet ja viipaloi ne.
Kuullota ensin pieni hetki pannulla valkosipulia ja inkivääriä. Heitä porkkanatikut perään. Kuullota ja kääntele 3-4 minuuttia lisää. Lisää kevätsipulin valkoiset osat. Sekoittele kasviksia 1 minuutti lisää. Lisää herkkusieniviipaleet ja jatka taas kasvisten kääntelyä pari minuuttia lisää. Lisää lopuksi mungpavun idut ja kevätsipulin vihreät osat. Kääntele kasviksia enää muutama hetki pannulla ja kaada kastike päälle.
Kalan ja kasvisten päälle kannattaa lautasella ripotella ihania Renee Voltairen furikake-siemeniä tai paahdettuja seesaminsiemeniä.
Tuore ja runsas korianteri kalan marinadissa kuulostaa herkulliselta. Varmaan ihana tuoksukin, kun mm. inkivääriäkin reippaasti kalassa ja myös kasviksissa. Tätä täytyy kokeilla 🙂