Kaksi päärynää olivat hieman ylikypsyneet pöydällä, mutta en halunnut heittää niitä pois. Ne olivat liian kypsiä syötäviksi sellaisenaan, mutta erittäin mainioita vielä piirakkaan. Jääkaapissa oli sopivasti myös fetaa ja lehtikaalia, jotka sopivat makean päärynän seuralaiseksi oivallisesti.
Suolaisen fetan ja makean päärynän liitto on nimittäin aika taivaallinen. Samaa yhdistelmää kannattaa myös kokeilla salaatissa. Ja siihenkin voi yhdistää samaan tapaan lehtikaalia. Toisena vaihtoehtona olisi voinut olla pinaatti, jollei lehtikaali olisi ollut valmiina jääkaapissa.
Lämmin feta-päärynäpiirakka maistuu ihanalta illan hämärtyessä ja vähän jo viilentyessä. Syksy tekee tuloaan.
Feta-päärynäpiirakka
Pohja:
125 g voita
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl grahamjauhoja
½ tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
täyte:
2 kypsää päärynää
150 g fetaa
100 g lehtikaalia
2 rkl sitruunanmehua
1 tl oreganoa
suolaa ja mustapippuria
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
(pinnalle: ruukkulehtikaalin lehtiä)
Valmistus:
1. Kuutioi voi ja nypi se jauhojen sekä suolan kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin voideltuun vuokaan. Pistele haarukalla reikiä pohjaan. Laita jääkaappiin odottamaan.
2. Huuhtele ja poista lehtikaalista paksu keskiruoti. Höyrytä halutessassi lehtiä muutama minuutti höyrykattilassa , se hieman pehmentää rakennetta. Leikkaa pieneksi.
3. Kuori ja kuutioi päärynät.
4. Leikkaa feta viipaleiksi.
5. Sekoita kulhossa kerma, munat ja mausteet.
6. Kaada kerma-munaseos pohjan päälle. Lisää sitten päärynäkuutiot ja lehtikaali sekä lopuksi fetaviipaleet. Lisää halutessasi hieman oreganoa ja mustapippuria vielä pintaan.
7. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
8. Nauti lämpimänä sellaisenaan tai salaatin kera.