Musta valkosipuli-chilipasta

Musta valkosipuli-chilipasta

Oletko maistanut jo mustaa valkosipulia? Musta valkosipuli valmistetaan luonnollisella maitohappokäymisellä eli fermentoimalla, jonka tuloksena syntyy ihanan makea valkosipuli, ilman kitkeryyttä. Pitkän kypsennyksen aikana valkosipulin väri muuttuu myös mustaksi ja rakenne pehmeäksi. Se näyttää ja vähän jopa maistuukin lakritsilta, mutta siinä on vahvasti myös makean balsamicon makua. Todella upean makuinen, ihastuin siihen ihan sellaisenaankin. Ja mikä parasta, mustaa valkosipulia syödessä ei tule sitä ikävän tuoksuista hengitystä.

Musta valkosipuli

Oman purnukkani (tarjouksessa hieman alle 4 €) ostin Itiksen Ruohonjuuresta. Olin teeostoksilla ja samalla reissulla silmiini osui luomuviljelty musta valkosipuli, jota olin joskus aikaisemminkin pyöritellyt käsissäni, mutta jäi silloin ostamatta. Vähän aikaa sitten Vaimomatskuu-blogi herätti mielenkiintoni mustaan valkosipuliin uudestaan ja nyt siis tätä herkkua on meidänkin huushollissa. Mustan valkosipulin sanotaan sopivan monelaisiin ruokiin ja salaatteihin mausteeksi. Pehmeytensä ansiosta se soseutuu helposti vesitilkkaan tai öljyyn.

Musta valkosipuli-chilipasta

Napostelun lisäksi kokeilin mustaa valkosipulia pastaan chilin, persiljan ja oliiviöljyn kera eli tämähän on se klassinen spaghetti aglio, olio & peperoncino, mutta nyt mustalla valkosipulilla. Yksinkertaista ja helppoa, mutta mikä maku, etenkin musta valkosipuliversiona! Klassiseen versioon verrattuna jätin valkosipulin kuumentamisen tekemättä, koska tämä valkosipuli ei ole kitkerää. Ja samallahan siinä menisi käsittääkseni ne fermentoinnin hyödyt, eli ne hyvät maitohappobakteerit. Vartissa valmistuu joskus ihmeitä lautaselle!

Timanttinen musta valkosipuli-chilipasta (2-3 annosta)

200 g spaghettia

¾ dl oliiviöljyä
1 mieto punainen chili hienonnettuna siemenet ja kanta poistettuna
1 dl persiljaa hienonnettuna
4-5 mustaa valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

parmesaania maun mukaan

Valmistus:

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Lisää pannulle öljy, persilja ja chili, kuullota hetken lempeällä lämmöllä. Sammuta levy ja sekoita vielä joukkoon hienonnettu valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Kaada valutettu spaghetti ainesten päälle ja sekoita.
4. Tarjoa parmesaanin kera.

4 thoughts on “Musta valkosipuli-chilipasta

  1. No tuota mustaa kummajaistahan on ostettava, kun käyn Ruohonjuuressa 😀

    1. Juu, tälläinen purnukka kannattaa ehdottamasti napata mukaan Ruohiksessa käydessä! Mun pitää lähteä kohta hamstraamaan lisää! 🙂

  2. Semmoinen huomio että mustaa valkosipulia ei valmisteta maitohappokäymisellä eli fermentoinnilla. Se valmistetaan hyvin hitaalla (puhutaan viikoista) kypsytyksellä 70-90 asteen lämpötilassa, jossa mikrobiologialla ei ole enää osaa eikä arpaa, prosessissa tapahtuu Maillard-reaktioita ja tietysti kaikkea muutakin kemiaa.

    Mutta herkkua se on. Siitä voi valmistaa vaikka mitä tahnoja, kastikkeita, keittoja.. Harmi vaan kun saatavuus on vähän nihkeä.

    1. Kiitos paljon selvennyksestä! Olen itse tosiaan ostanut mustaa valkosipulia Ruohonjuuresta ja heidän tuotetiedon perusteella olin jäänyt tähän käsitykseen, että se fermentoituu kypsymisen aikana ja kypsennys tapahtuu alhaisessa lämpötilassa.

      https://www.ruohonjuuri.fi/products/aduki-musta-valkosipuli-50-g

      En olekaan tätä herkkua hetkeen ostanut. Hyvää se jokatapauksessa minunkin mielestä on! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *