Härkismoussaka

Härkismoussaka

Moussaka kuuluu minun uunivuokaruokien parhaimmistoon! Rakastan munakoisoa ja moussakaa en osaisi ilman munakoisoa kuvitella, mutta lampaan- tai naudanlihan voi mainiosti vaihtaa esimerkiksi härkikseen ja perunan tilalle käy tässä tilanteessa erittäin herkullisesti bataatti.

Härkismoussaka on erittäin maistuvaa talvipäivän ruokaa, joka kestää hyvin myös uudelleen lämmityksen seuraavina päivinä.

Herkullista viikon alkua!

Härkismoussaka ( noin 6 annosta)

härkistäyte:
rypsi- tai oliiviöljyä paistamiseen
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
1 sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
1 munakoiso
1 bataatti
1 rs härkistä
2 rkl tomaattipyrettä
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl vettä
suolaa ja mustapippuria
1 tl timjamia
1 tl kanelia
1 rkl punaista balsamicoa

Valkokastike:

50 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
¼ tl muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria
2 kananmunan keltuaista
100 g juustoraastetta, esim. cheddar

Päälle: tuoretta rucolaa tai yrttejä, esim. persiljaa, basilikaa tmv

Valmistus:

Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja ripota viipaleiden päälle suolaa. Itketä niitä noin 15 minuuttia ja pyyhi sitten suola pois pinnasta. Laita uuni päälle 200 astetta ja laita munakoisoviipaleet uuniin leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Paahda viipaleita noin 15- 20 minuuttia.

Kuori ja leikkaa bataatti ohuiksi viipaleiksi.

Tee härkistäyte. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä ensin hienonnettuja sipuleita. Lisää härkis ja paista hetki.Sekoita joukkoon tomaattipyre ja loput ainekset. Anna kastikkeen hautua hiljaisella lämmöllä noin 20 minuuttia. Tarkista maku.

Valmista seuraavaksi valkokastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Kuumenna, mutta älä ruskista. Lisää vähitellen maito. Keitä hiljalleen, samalla sekoittaen sen aikaa, että kastike paksuuntuu. Ota liedeltä. Erottele keltuaiset ja vispaa ne hyvin kastikeen joukkoon. Sekoita kastikkeeseen vielä juustoraaste.

Ota paahtuneet munakoisoviipaleet uunista.

Voitele ja täytä vuoka. Laita pohjalle bataatti – ja munakoisoviipaleita, kaada seuraavaksi härkiskastike, sitten taas munakoisoa ja bataattia ja lopuksi valkokastike päälle.

Kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa liikaa tummumaan. Anna vetäytyä paistamisen jälkeen folion alla noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

6 thoughts on “Härkismoussaka

  1. Kyllä se on munkin tätä yritettävä loihtia, kuulostaa niin hyvältä 🙂

  2. Munakoison ja bataatin määrää ei ohjeessa ole mainittu. Tuleeko molempia yksi?

    1. Voi hyvää päivää, melkeinpä tärkein puuttuu! Kyllä yksi molempia!:-)

  3. Käytin Härkis-rouheseosta (kuivatavara), muuten saman ohjeen mukaan. Lopputulos muistutti enempi kissanruokaa kuin musakaa. Olen ennen tehnyt musakan pavuista tai linsseistä ja aina on ollut tosi hyvää. Oli ensimmäinen ja viimeinen kerta kun ostan tätä ”uusruokaa” joka ei anna muuta lisää kuin hintaa!

    1. Harmillista, että tuli niin kurja lopputulos, mutta eihän tosiaan härkis kaikille maistu. Kuivaversiota en olekaan itse kokeillut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *