Ou jee, helsinkiläisiä hemmotellaan vihdoinkin mahtavalla lumipyryllä. Valkeaa maata on odotettu pitkään ja hartaasti. Toivottavasti lumi pysyy maassa edes joitain viikkoja tai uskallanko toivoa jopa muutaman kuukauden. Talvisessa säässä iski kermaisen pekonipastan himo, johon lehtikaali ujutetaan ”salaisella” konstillani!

Ei vaan, salaisuus on paljastettu aikoinaan jo lehtikaalirisotossa, josta olen monet kerrat kuullut kiitoksia ja tämän ruoan myötä on tullut uusia lehtikaalifaneja. Ystäväni miehelle tämä on kuulemma ainoa risotto, josta hän aidosti pitää. Ja ystäväni naapurin rouva tekee tällä reseptillä risottoa viikottain. Lehtikaali nimittäin maistuu monen suussa paljon paremmalta, kun sen surauttaa sauva- tai tehosekoittimella kerman kanssa melkein sileäksi ja sitten lisätään vasta ruokaan. Tätä konstia kannattaa siis kokeilla, jos ei ole ollut tyytyväinen lehtikaalin rakenteeseen tai sitten vaan vaihtelun ilosta! Itsekin syön lehtikaalia monella tapaa.
Onhan carbonara muutenkin hyvää, mutta sileä lehtikaalikastike vie sen uudelle herkulliselle tasolle. Ja olipa onni, että parmesaani oli loppu ja tilalle laitoin västerbotten-juustoa. Se sopii tähän taivaallisen hyvin!
Täydellinen lehtikaalicarbonara (4 annosta)
350 g spaghettia
100 g lehtikaalia
2 dl ruokakermaa
suolaa ja mustapippuria
2 rkl sitruunanmehua
2 kananmunaa
noin 1dl pastan keitin lientä
1 dl västerbotten juustoa tai parmesaania raastettuna
1 pkt pekonia
basilikaa
Valmistus:
1. Huuhtele lehtikaalin lehdet ja leikkaa niistä ensin kova keskiruoti pois. Hienonna sen jälkeen lehdet pienemmäksi.
2. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Säästä keitinlientä desi.
3. Kuumenna kerma kattilassa ja lisää joukkoon lehtikaali, suola, pippuri ja sitruunanmehu. Keitä 5-10 minuuuttia, kunnes lehtikaali pehmenee. Nosta pois liedeltä ja aja kastike sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää joukkoon kananmunat ja raastettu juusto. Sekoita hyvin. Sekoita vielä mukaan pastan keitinlientä, jotta kastike vähän ohenee.
4. Laita pekoniviipaleet kylmälle pannulle. Nosta lämpötila keskilämmölle ja paista pekonia käännellen, kunnes siivut ne ovat kypsiä. Nosta lautaselle talouspaperin päälle ja valuta rasva pois.
5. Nosta pastakattila takaisin liedelle, kaada kastike päälle ja sekoittele se miedolla lämmöllä 3-4 minuuttia varovaisesti joukkoon. Murenna lopuksi pekoni mukaan ja silppua päälle basilikaa.
6. Tarjoa heti västerbotten tai parmesaaniraasteen kera.
Onhan ne lehtikaalen palaset vähän sellaisia sitkeitä plätkyjä, jollei niitä hienonna 😀
Tällä sinun loistavalla tavalla ne uppoavat kyllä herkimmällekin natustajalle. 🙂